Записване за школата [натисни тук]

Регистър на записаните участници []
За първата смяна местата за настаняване в базата са изчерпани!!!
Плащания: в работни дни от 8:00 до 14:00 часа в канцеларията на НПМГ

Въпроси за школата отправяйте на

 • Заминаването е на 28 август (за 1-ва смяна) и 5 септември (за 2-ра смяна) около 9:00 часа. Сборният пункт за заминаване е:
  бул. „Джеймс Баучер” (участъка пред хотел „Кемпински-Заографски”) към 8:30 часа. Пътуването е с автобус и продължава около 2 часа.
 • Пожелалите да пътуват със собствен транспорт трябва да пристигнат в с. Бързия в базата на Лесотехническия университет към 11:00-11:30 часа.
 • Завръщането е на 5 и 13 септември съответно за 1-ва и 2-ра смяна. Пристигането ще е отново пред хотел „Кемпински-Зографски”. Автобусът няма да спира на други места в София, независимо колко близко до жилищата на курсистите минава маршрутът му

За школата

От 28 август до 13 септември 2013 г. в с. Бързия в учебната база на Лесотехническия университет ще се проведе четвъртата лагер-школа за новоприетите в НПМГ осмокласници.
Лагер-школата се провежда с цел:

 • Да им даде начална подготовка за успешно представяне в многобройните конкурсни и състезателни прояви, които ще бъдат ежедневие за тях по време на обучението им в НПМГ
 • Да ги подготви за успешно изготвяне и изнасяне на презентации, научни тези и доклади, водене на научен диспут, умения по риторика и поведение пред публика
 • Да превърне група непознати в сплотен колектив
 • И най-вече: младите хора да се забавляват и да бъдат щастливи

Смени и учебни групи

Лагер-школата е организирана в две смени:

 • от 28-август до 5 септември
  (Към 17 юли вече няма свободни места за тази смяна поради изчерпване на местата за настаняване в базата 🙁 )
 • от 5 септември до 13 септември

Ще бъдат организирани следните работно-учебни групи (курсове):


Състезателна математика
(само за 1-ва смяна!!! )
Курсът по състезателна математика включва решаване на задачи за подготовка за математически състезания и олимпиади. Ще бъдат разгледани задачи за състезания върху темите алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика. Ще бъдат организирани индивидуални и отборни състезания по математика.
Подходящ за ученици от паралелките „математика и информатика” и всички, за които математиката е страст.
Реторика и ИТ
Ще се наблегне върху начина на създаване и представяне на информация чрез различни медии, както и ораторските умения и публично поведение.
Ще бъдат представени и основните направления в информационните технологии и перспективите за развитие на учениците в тази сфера.
Подходящ за всички новоприети НПМГенийчета.
Иформатика
В курса ще се осигурят знания и умения по алгоритмичния език C++ и основни алгоритми за обработка на данни.
Подходящ за учениците от паралелки „информатика”, „математика и информатика” и всички, които са заинтересовани от професионално развитие в областта на компютърните науки.

Физични методи в математиката
(само за 1-ва смяна!!! )
Ще се разгледат нестандартни методи за решаване на задачи и проблеми в математиката, базирани физични закономерности.
Предназначен за ученици от старшите класове (9-12) на НПМГ и всички, които са увлечени от физиката.
Дескриптивна геометрия и техническо чертане
(само за 2-ра смяна!!!)
Предназначен за гостите на школата от олимпийския отбор по техническо чертане на ПГТЕ „Хенри Форд”.

Записване и плащания

Записване за школата се прави чрез следната електронна форма за регистрация []
Таксата за участие е 350 лв. и включва пълен пансион за времето на пребиваването (9 календарни = 8 „пълни” дни), транспорт, застраховки.
Плащания се извършват в канцеларията на НПМГ в работни дни от 8:00 до 14:00 часа. Плащането е на две равни вноски от 175 лв. в следните срокове:

 • 1-ва вноска до 31 юли (ориентировъчна дата)
 • 2-ра вноска до 20 август (окончателна дата за плащане)

Допустимо е плащане наведнъж на цялата сума (до 31 юли, ориентировъчно).

За учебната база

 • Настаняването е в стаи по трима (две от стаите са за по 5 човека). Стаите са със самостоятелен санитарен възел.
 • Храненето е в стола на учебната база. Храната е вкусна и обилна – проверено! 🙂
 • В деня на пристигане ще се обядва в базата – няма нужда да се носи храна.
 • В базата има барче – може да си купувате (макар че хич не препоръчваме) всички онези нездравословни сухоежбини с вредните консерванти и съставки с многото Е-та.
 • В базата има кафе-автомат, така че не е необходимо да носите бързовари, кафеварки и други подобни уреди за изгаряне на ел.инсталацията 😀
 • В базата има интернет достъп.

Занятия и мероприятия

Ежедневното учебно натоварване е 4 астрономически часа + 1,5 часа за самоподготовка под ръководството на преподавател. Освен учебните занятия се предвиждат ежедневни спортни мероприятия и културна програма. В един от дните ще се проведе поход до културни забележителности в региона (вероятно до Клисурския манастир). Ако атмосферните условия позволяват, ще се посещава организирано плувен басейн и плаж в близост до учебната база.
Вижте разпределението на времето [тук]

Какво да се носи

 • Записалите се в групите по информатика и реторика и ИТ да носят личен лаптоп. В случай, че не носите лична машина, ще ви бъде осигурена служебна (вероятно стационарен компютър), стига да сте го поискали в регистрационната форма.
 • Всеки курсист да носи по един тригнездов ел.разклонител тип „шоко”, за да се осигури захранването на компютърната техника. Накрая на школата разклонителт ще се върне.
 • Ако някой е променил намерението си за носене (или неносене) на лаптоп спрямо първоначално заявеното при записването за школата – да предупреди ръководителите на посочените по-долу телефони!
 • Носете си тетрадка около 40 листа или еквивалентно количество листа, ако предпочитате да пишете на самостоятелни листа и да си ги класирате в папка. Избралите курса „състезателна математика“ да носят тетрадки формат А4 с 80 листа, химикал (син и червен) и чертожни инструменти (триъгълник, линия и пергел).
 • Есенно време в планината е топло през деня и хладно вечер и през нощта – носете подходящи дрехи. Не пропускайте да следите средносрочните метеорологични прогнози.
 • Носете подходящ плажен костюм – в близост до базата има открит плувен басейн, който ще посетим организирано поне веднъж, ако атмосферните условия позволяват. Самостоятелно посещение на басейна от курсистите няма да се допуска!!!
 • Планираме в един от дните да се разходим до Клисурския манастир на около 6 km от Бързия. Носети си удобни обувки за туризъм.
 • Носете си хавлиени кърпи (!)
 • Ежедневно ще има спортни мероприятия – носете екип и обувки, подходящи за спортуване. В базата има затревено игрище, тенис маса. Повечето спортни мероприятия са силно препоръчителни, а ежедневната ведрина е направо задължителна (ако не знаете какво е ведрина – питайте мама и тате  🙂 ).
 • Не взимайте със себе си целия четирикрилен гардероб с дрехи. И без това за 9 дена няма да ги облечете всичките 😀

За здравето

 • С групите пътува лекар
 • При наличие на здравни проблеми или особености на курсист, дори и минимални (!), родителите да предупредят (!) – опишете всичко, запечатайте го в плик и го предайте на лекаря или придружаващия преподавател (ако не сте го направили при записването за школата).
 • Силно препоръчително е да си носите здравната книжка (за всеки случай).
 • Най-близката аптека е в гр. Берковица на около 6 km от Бързия. Лекарят и ръководителите ще носят поне следните медикаменти за спешна помощ:
  превързочни материали (бинтове, памук, марля, цитопласт, спирт, риванол), аналгин (хапчета и ампули), бусколизин (хапчета, ампули), упсарин, фервекс, ентерол, натриев цитрат, деган (хапчета, ампули), лопедиум (хапчета), витамин Ц, алергозан, активен въглен.

Контакти с ръководителите

Десислава Рачева, ръководител на школата, GSM 0884-807-946
Цветанка Стефанова, комендант на школата, GSM 0884-807-912
С екипа на школата може да се свържете и чрез следния меил-адрес

Въпроси и отговори

Тук ще се публикуват най-често задаваните въпроси и отговорите им