На 22 юни в Аулата на СУ „Свети Климент Охридски“ бяха връчени дипломите на Випуск 2022. 

Приз „Академик Любомир Чакалов“ за изключителни постижения получиха:

Денис Цветков от 12и клас – лауреат по информационни технологии 

Георги Кирилов от 12и клас – лауреат по информационни технологии 

Фади Ал-Арбид от 12б клас – лауреат по гражданско образование 

Христо Бояджиев от 12и клас – лауреат по гражданско образование 

Ясмина Велинова от 12д клас –  лауреат по биология и ЗО 

Маргарита Генчева от 12а клас – за две пълни шестици на положените матури по БЕЛ и математика.

Марина Йорданова от 12б клас – национална диплома за отличен успех 6.00 от дипломата и две пълни шестици на положените матури по БЕЛ и математика.

Явор Йорданов – лауреат и по физика, и по астрономия, донесъл за България 4 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала от международни състезания и олимпиади.

Випуск 2022 завършва със среден успех от дипломите – отличен (5.73). От 240 ученици, които получиха дипломи, 200 са с отличен успех, а 34 са пълните отличници.

На матурата по БЕЛ отличните оценки са 73, а пълните шестици – 5. На втория задължителен изпит по профилиращ предмет отличните оценки също са 73, а пълните шестици – 13.

Благодарим на преподавателите, учениците и родителите за екипната работа. Отличните резултати на нашите възпитаници са резултат от неуморния им труд през изминалите пет години.

Пожелаваме успех на момичетата и момчетата от Випуск 2022 и се гордеем с тях!

Преподавател от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, отличен на XIV Научна конференция за студенти и млади учени „Екологията – начин на мислене”

STEAM подходите на д-р Галя Петрова за усвояване на знания и умения, развиване на компетенции и внедряване на научно-иновативни идеи в обучението по „Биология и здравно образование“ бяха отличени на XIV Научна конференция за студенти и млади учени „Екологията – начин на мислене”, състояла се на 21.05.2022г. в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Д-р Петрова получи специална награда – грамота и почетната награда на катедра „Екология и опазване на околната среда“ на името на гл. ас. д-р Благовест Темелков.

Ден на отворените врати в НПМГ за бъдещите петокласници

На 15.06.2022 г. ще се проведе ден на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Събитието e предназначено за бъдещите петокласници и техните родители. 

Очакваме Ви в 9:30 часа в танцовата зала и кабинетите на първия етаж. 

Ще представим информация за балообразуването и графика на дейностите по приема след четвърти клас. 

Ръководството на училището ще бъде на разположение, за да отговори на въпросите Ви.

След приключване на събитието презентацията ще бъде достъпна в сайта на НПМГ, раздел: Прием след 4.клас.

Филмов фестивал НПМГ (NPMG Film Fest)

Здравейте, ученици и учители,

Каним Ви на Филмов фестивал НПМГ (NPMG Film Fest) на следните дати: 10.06, 13.06, 17.06, 20.06, 21.06 и 22.06. В него ще можете да се насладите на късометражни филми с послание, заснети от ученици на гимназиятa. Ако засегнатите теми Ви провокират, ще имате възможност да участвате в дискусия с авторите. Очакваме Ви на посочените дати от 12:30 (за учениците от Втора смяна) и от 13:30 (за учениците от Първа смяна) в Актовата зала

Програма: 

10-ти юниThe struggle to be a Doctor … in Bulgaria 

Късометражният филм, който открива фестивала, разглежда един от основните проблеми на българската медицина, а именно че много млади лекари избират да се реализират в чужбина. Той проследява вдъхновяващата история на млада лекарка, която избира да остане, за да учи, работи и да се развива в България. 

13-ти юни – Essence  

Прожекцията ще бъде една – от 12:10 до 13:10  

Essence е един опит за търсене на ориентир в наглед безсмисления свят, представен чрез няколко сцени от живота на автора на проекта. Това е неясно преследване на едно изгубено време и пространство, „но такава е същината на утрото, което никога не настъпва просто с изтичане на времето“. 

17-ти юни – The Problematics  

В един оригинален, забавен и изпълнен с много енергия късометражен филм, група Проблемните Ви кани на едно незабравимо Хелоуинско парти с много музика, костюми и неочаквани обрати. Но историята на четиримата герои е за нещо много повече от това… 

20-ти юни – The cats  

„The cats“ е сатирична интерпретация на вземането на важни житейските решения и последиците от тяхното прибързано предприемане. Включеното олицетворение придава на филма хумористичен вид и го прави достъпен за всички. Забавен, но и поучителен филм за изборите, които правим. 

21-ви юни – Sound  

Нейна е името на момиче, което казва за себе си, че се стреми да живее всеки момент сякаш е последният ѝ. И сама осъзнава, че всеки миг може да е такъв. Филм, който наистина ще Ви накара да се замислите за живота, който води всеки от нас. Филм за неразбраните и за онези, които се лутат, изгубени между общоприетите норми и ритъма на своята душа. „Една не толкова красива история за едни наистина красиви хора“. 

22-ри юни – Facing the Pollution  

Светът ни е обгърнат в отпадъци и вредни газове. Всеки ден те стават повече и повече, застрашават здравето и живота на хората, както и красотата на непокътната българска природа. Този филм ще Ви накара да се замислите не са ли именно действията на всеки един човек от значение за общото ни бъдеще. За бъдещето на планетата, на България и на всеки от нас. 

Очакваме Ви! 

Организаторите  

Националното състезание по природни науки и география “Акад. Л. Чакалов”

Уважаеми ученици,

Уважаеми родители,

Съгласно регламента на Националното състезание по природни науки и география “Акад. Л. Чакалов”, Ви уведомяваме, че на 07.06.2022 г. / вторник/ от 10.00 до 14.00 часа, можете да се запознаете с писмените си работи в присъствието на родител/настойник в 20 кабинет.