На 20.12.2021 г. приключи XVIII Международна младежка олимпиада по науки – физика, химия и биология. Олимпиадата се проведе онлайн с виртуален домакин ОАЕ.

От НПМГ участие взеха Стоян Добрев от 9.Г (химия), Мила Гетова от 9.В (физика), Мартин Замфиров от 9.Д (биология).

Мила Гетова завоюва бронзов медал в индивидуалната надпревара. Стоян и Мартин останаха на точка под бронзовия медал и получиха почетни грамоти.

Отборът на Гимназията зае трето място, донасяйки бронзов медал за България.

Людмила Кирилова, Мариана Христова и Нели Михайлова са учителите на нашите участници, а ръководител на отбора беше Наско Стаменов.

Благодарим на екипа от преподаватели и ученици за отличното представяне и пожелаваме още по-големи успехи!

На 12.12.2021 г. завърши шестата Олимпиада на мегаполисите – отборно състезание по математика, информатика, физика и химия. Олимпиадата се проведе онлайн. Участваха 34  отбора от целия свят. Град София се представи с пълен отбор от 8 участници, формиран от СМГ и НПМГ.

На първо място се класираха отборите на Москва, Ханой, Букурещ, Хонконг, Санкт Петербург. Отборът на град София запази традицията и се класира на второ място заедно с отборите на Сингапур, Загреб, Белград, Истанбул, Ереван, Лима и Джакарта.

В индивидуалното класиране всички 8 участници спечелиха медали.

Учениците от НПМГ  Явор Йорданов (физика) и Иво Лозанов (химия) завоюваха съответно златен и бронзов медал.

Ръководители на учениците са госпожа Жана Кюркчиева и господин Наско Стаменов.

Специални благодарности на господин Стаменов, който сам подготви и реализира експерименталния кръг по Химия.

Успехи на ученици от НПМГ в две математически състезания  тази есен

   Още в първия ден от връщането на учениците в класните стаи, пристигнаха и медалите от проведения есенен кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“, а те не са никак малко – общо 42 медала , спечелени от 73 наши участници. Най-радостни бяха, разбира се , петокласниците, които можете да видите на снимките.

А ето и резултатите по класове:

V клас – 37 участници – 32 медала, от тях – 6 бронзови, 17 сребърни, 9 златни;

VIII клас – 22 участници – 4 бронзови и 1 сребърен медала;  

IX клас – 5 участници – 3 бронзови медала;

X клас – 4 участници;  

XI клас – 5 участници – 1 сребърен и 1 златен медал.

Златните медали спечелиха: Велина Тодорова, Виктор Кукурешков, Дарина Александрова, Елица Димова, Ливия Лютова, Калоян Каракачанов, Сава Славков, Селена Бухова, Теодора Гончева и Рами Хенауи.

В есенния кръг на „Математика без граници“ са участвали над 18 200 ученици от 23 страни. Участниците от  V клас са 1625, от VIII клас – 359, а от IX- XII клас – 443.

  Отмина и Софийският математически турнир за ученици от II до VII клас, който се проведе онлайн на 6 ноември. Оттам можем да се похвалим с двама ученици от V клас, които постигнаха максималния резултат за състезанието – това са Калоян Каракачанов и Кристиян Кирков от V-Б клас, а Борислава и Таня Бачовски от V-А клас получиха удостоверения за отлично представяне, при общо 252 участници в турнира от V клас в страната.

  Пожелаваме успехи и в следващите състезания!