Тошка Иванова в часа на класа на 10б

Личната история на Тошка Иванова приковава вниманието на учениците. Писателката прочита откъс от своята книга дневник “Позитивно”. В класната стая, по един естествен и честен начин, разкрива и отново преживява своите страхове, съмнения, страдания, през които преминава по време на много трудно житейско изпитание, свързано със сериозен здравословен проблем.

“… Не може да ми се случва такова нещо, не и на мен, знам, че се случват такива неща, но не на МЕН. (…спокойно, ще си пуснеш още едни изследвания и всичко ще се окаже просто безумна грешка…)…
………………………………………
Вървя край витрините и забързаните за работа хора, наоколо прехвърчат автомобили и откъслечни разговори. Не знам какво да правя. Не знам какво се случва. Не знам коя съм. Нищо не знам.
Не знам, че ще ми трябват месеци, за да събера живота си обратно парче по парче, да го подредя внимателно, като икебана…”

Шок, болезнени въпроси, отчаяние, празнота, отричане… Приемане, борба, споделяне…
Път. Сила. Усмивка.
Книгата на Тошка Иванова предизвиква обществена реакция, защото докосва стотици човешки съдби.
Авторката е чест гост в медиите. Вярва, че споделеният опит ще помогне на много хора.

Втората книга, от която Тошка чете – “По колко пъти на ден не умираме”, е сборник с разкази, в които тя не е герой. Всеки разказ пресъздава истории, в които животът, смъртта и любовта присъстват като тема и образи. Историите будят лични асоциации у читателя и го карат да се замисли.

Учениците бяха докоснати.
Мълчаха, но зададоха и въпроси.
Времето за общуване не ни стигна, но нашият гост остави книгите си и обеща срещата да продължи в нейния блог https://something-happened.com/ и фейсбук групата на класа.

Тошка Иванова е криейтив директор на рекламна агенция, а в свободното от измисляне на реклами време се занимава с писане на книги, публикуване в блога ѝ и с граждански активизъм.

Благодарим за съдействието на г-н Борил Гуринов

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“8″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Среща с г-жа Катерина Иванова,

представител на FICE – България, сдружение за педагогическа и социална помощ за деца

Толерантността и различните хора

Светът е пъстър и трябва да живеем в разбирателство, да сме толерантни и да разбираме различните.

Чрез динамични и забавни игри в класната стая, г-жа Иванова провокира учениците от Х Б да помислят за важни проблеми на нашето общество:
– Всички хора имат силни и слаби страни, така, както лавата и дясната ръка са различни по сила и бързина.
– Нещата не са такива, каквито изглеждат!
– Ако определяме швейцарците за точни хора, означава ли, че другите на са!
– Трябва ли да мислим със стереотипи, ако те лесно могат да се превърнат в предразсъдъци?

Игрите са тематични, увличат участниците и ги карат да се замислят.

Благодарим за съдействието на г-жа Весела Алексиева

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“7″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Отново за наркотиците

Полицай Петьо Петков от СДВР запознава учениците и учителите от НПМГ в часа на класа с шокираща информация за рисковете при употребата на наркотици.

Кои са новите синтетични, изключително опасни дроги, които са плъзнали и застрашават здравето и живота на младежите. С безобидни имена, но изключително токсични, тези наркотици отключват агресия, водят до тежки психически разстройства или смърт. Зависимостите стават все по-опасни!

Евтините наркотици са леснодостъпни и все повече младежи посягат от любопитство. Но веджъж изкушени, е много трудно да се спасят.

Кампанията е в помощ на учениците, учителите, родителите, на цялото общество.

„Картината е страшна!

Едно дете да спасим, има огромен смисъл нашата работа!“ – каза г-н Петков

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“6″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Среща с г-н Калоян Правов

Калоян Правов е завършил семестриално политически науки на английски език в Нов Български Университет. Основните му интереси са в сферата на политическите идеологии, политическите и обществени процеси в САЩ и неправителствения сектор като алтернатива на държавната социална политика. Член на Изпълнителния борд на Българско либертарианско общество Bulgarian libertarian society от 2016 и политически анализатор в ЕКИП.

Г-н Правов разказа за себе си, за своите мечти,
увлечения и заблуди като ученик и студент. Как мечтаното образование в чужбина се оказва, че може да не е това, което очаква човек. Но в трудни моменти времето, прекарано пред компютъра, може да ти помогне да откриеш своя път в живота.

За значението на социалните мрежи днес,
за фалшивите новини, за пътя в политиката и ролята на гражданина в демократичното общество, са темите, които г-н Правов разисква с учениците от 10б.
Не ни стигна времето, но имаме обещанието срещите да продължат.

Благодарим за съдействието на г-н Борил Гуринов.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“5″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Среща с Г-н Лазар Радков

Г-н Радков е фитнес и персонален треньор, предприемач, писател и граждански активист. Негова е инициативата „Да мотивираме 1 000 000 българи да тренират!“ – www.30za30.com. Последната му книга, издадена съвсем наскоро, е „Яж шоколад и отслабвай“.

Как можем да ядем шоколад и да отслабваме?
Как да преодоляваме стреса в училище?
На тези и други въпроси, свързани със здравето, отговори Лазар Радков, поредният гост в часа на класа в 10б.
Кратки физически упражнения в класната стая, полезни съвети за храненето на ученика и весело настроение – това беше един мно-о-го полезен час.
Отворихме една важна тема, свързана с нашето здраве.

Благодарим за съдействието на г-н Борил Гуринов.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“4″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Среща с г-жа Пламена Караиванова от Министерството на отбраната

На срещата с г-жа Пламена Караиванова от Министерството на отбраната се засегнаха въпроси, свързани с дейността на Европейския съюз и българските институции.

Разговорът се оживи от споделените моменти от пряката работа на един дипломатически служител.

Кое е привлекателното в професията на дипломата, какви са уменията, които трябва да притежава човек, за да е полезен за каузите на страната си, бежанската вълна, опасността от тероризъм, мисията на служителите от Министерството – актуални теми, представени в непосредствен разговор с учениците.

Благодарим за съдействието на г-жа Диана Петрова.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“3″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

 

Среща с проф. Александър Илиев – режисьор и антрополог, преподавател в НАТФИЗ „К. Сарафов“

За какво са ни нужни знанията по някои предмети и защо трябва да ги изучаваме в училище? Каква е практическата им полза в живота?

Въпросът за връзката между отделните науки и тяхното приложение в ежедневието ни, беше тема на разговора по време на срещата на учениците с проф. Александър Илиев – режисьор и антрополог, преподавател в НАТФИЗ „К. Сарафов“. Като личност с разностранни интереси и специалности, в непосредствен диалог с учениците, с достъпни примери, формули и диаграми, проф. Илиев представи сложни научни понятия. „Светът е многообразен и жив, а човек е това, което е прочел“ – каза професорът.

Темата за човека, познанието и смисъла на „нещата“ е неизчерпаема. Разговорът продължава.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“2″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“224″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]