Уважаеми дами и господа – скъпи гости и приятели на Националната природо-математическа гимназия!

Приветствам всички колеги, ученици и родители с добре дошли в най-голямата и емблематична концертна зала в България- зала 1 на Националния дворец на културата като засвидетелствам своята благодарност  към всички, които уважихте празника на Гимназията с присъствието си или изпратихте поздравителни адреси. 

Тази вечер училището празнува своя рожден ден- 50 годишния си юбилей. За мен е чест и привилегия да поздравя хората тук, които преплитат своята съдба с миналото, настоящето и бъдещето на любимото училище.

Началото бе далечната 1968 год., когато институцията се обособява като математическа гимназия с основна задача да открива надарени деца в областта на математиката. Но тя открива и многообразието в талантите и интересите на своите ученици, които са и блестящи биолози, химици, физици и географи, а днес и неповторими ИТ откриватели. Дигиталните умения и развитието на компютърните науки са преоритет в модерния облик на НПМГ – мисия на съвременното българско образование, с акцент върху цялостната визия в политиката на Министерството на образованието и науката, ръководено от г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката и екипът му от всеотдайни съмишленици като г-жа Таня Михайлова- зам. министър, г-жа Катя Никова- държавен експерт и г-жа Ваня Кастрева- началник на РУО- София град.

50 години традиция, новаторство и стремеж за усъвършенстване под ръководството на доц. Йордан Кучинов- първият директор на училището, наследен от г-н Иван Михайлов, когато Гимназията получава своето име и патрон „ Акад. Любомир Чакалов“, до срещата ни с г-н Петър Недевски, който през годините си извоюва името директор на всички времена като емблема и еталон за успеваемост. Почит и уважение и за г-жа Иванка Генова и г-жа Уляна Баталска, директори на Гимназията, допринесли за доброто и име и благоденствие Екип от прекрасни преподаватели следват порива и стремежа на своите ръководители за светлото развитие на своето си училище. Тясното сътрудничество между Гимназията и факултетите на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски“, зародило се отдавна, преминало своите възходи и спадове през годините, днес отново процъвтява за да покаже благоприятнато въздействие върху учениците в посока на приемственост и академичност. Днес Националната природо-математическа гимназия е с утвурдено име и достойно място сред водещите образователни институции, благодарение на уникалния стил и отлично качество в преподаването на екипа от учители с високи професионални отличия и награди. Гаранция за разпознаваемост и уникалност на училището са умните и достойни възпитаници на Гимназията, завоювали многобройни медали и отличия на национални и международни олимпиади, фороми и състезания в областта на математиката, информатиката, природните науки и географията. И не на последно място е всеотдайния труд и подкрепа на ръководството и административния състав при създаването на една творческа и ползотворна среда за развитието и напредъка на учениците и учителите.

НПМГ означава Новаторство Постижения Мотививация и Градивност…

Националната природо-математическа гимназия е училище на лауреати; институция на професионализъм и законосъобразност , съкровищница на жаждата от знания и мечти; храм с духа на всеотдайност, достойнство и чест…

Скъпи приятели,

Честит празник на всички, докоснали се до приказката НПМГ, и нека заветът на патрона ни „ Човек трябва да работи, да работи с цялата си душа, ум и сърце“присъстват неизменно в думите и делата ни.

Честит рожден ден, мило и родно наше училище!

Честит юбилей, НПМГ!

Д. Шошова- директор на НПМГ 2016-2018г.