Среща с г-жа Катерина Иванова,

представител на FICE – България, сдружение за педагогическа и социална помощ за деца

Толерантността и различните хора

Светът е пъстър и трябва да живеем в разбирателство, да сме толерантни и да разбираме различните.

Чрез динамични и забавни игри в класната стая, г-жа Иванова провокира учениците от Х Б да помислят за важни проблеми на нашето общество:
– Всички хора имат силни и слаби страни, така, както лавата и дясната ръка са различни по сила и бързина.
– Нещата не са такива, каквито изглеждат!
– Ако определяме швейцарците за точни хора, означава ли, че другите на са!
– Трябва ли да мислим със стереотипи, ако те лесно могат да се превърнат в предразсъдъци?

Игрите са тематични, увличат участниците и ги карат да се замислят.

Благодарим за съдействието на г-жа Весела Алексиева

 

 

Отново за наркотиците

Полицай Петьо Петков от СДВР запознава учениците и учителите от НПМГ в часа на класа с шокираща информация за рисковете при употребата на наркотици.

Кои са новите синтетични, изключително опасни дроги, които са плъзнали и застрашават здравето и живота на младежите. С безобидни имена, но изключително токсични, тези наркотици отключват агресия, водят до тежки психически разстройства или смърт. Зависимостите стават все по-опасни!

Евтините наркотици са леснодостъпни и все повече младежи посягат от любопитство. Но веджъж изкушени, е много трудно да се спасят.

Кампанията е в помощ на учениците, учителите, родителите, на цялото общество.

„Картината е страшна!

Едно дете да спасим, има огромен смисъл нашата работа!“ – каза г-н Петков

 

 

Среща с г-н Калоян Правов

Калоян Правов е завършил семестриално политически науки на английски език в Нов Български Университет. Основните му интереси са в сферата на политическите идеологии, политическите и обществени процеси в САЩ и неправителствения сектор като алтернатива на държавната социална политика. Член на Изпълнителния борд на Българско либертарианско общество Bulgarian libertarian society от 2016 и политически анализатор в ЕКИП.

Г-н Правов разказа за себе си, за своите мечти,
увлечения и заблуди като ученик и студент. Как мечтаното образование в чужбина се оказва, че може да не е това, което очаква човек. Но в трудни моменти времето, прекарано пред компютъра, може да ти помогне да откриеш своя път в живота.

За значението на социалните мрежи днес,
за фалшивите новини, за пътя в политиката и ролята на гражданина в демократичното общество, са темите, които г-н Правов разисква с учениците от 10б.
Не ни стигна времето, но имаме обещанието срещите да продължат.

Благодарим за съдействието на г-н Борил Гуринов.

 

 

Среща с Г-н Лазар Радков

Г-н Радков е фитнес и персонален треньор, предприемач, писател и граждански активист. Негова е инициативата „Да мотивираме 1 000 000 българи да тренират!“ – www.30za30.com. Последната му книга, издадена съвсем наскоро, е „Яж шоколад и отслабвай“.

Как можем да ядем шоколад и да отслабваме?
Как да преодоляваме стреса в училище?
На тези и други въпроси, свързани със здравето, отговори Лазар Радков, поредният гост в часа на класа в 10б.
Кратки физически упражнения в класната стая, полезни съвети за храненето на ученика и весело настроение – това беше един мно-о-го полезен час.
Отворихме една важна тема, свързана с нашето здраве.

Благодарим за съдействието на г-н Борил Гуринов.

 

 

Среща с г-жа Пламена Караиванова от Министерството на отбраната

На срещата с г-жа Пламена Караиванова от Министерството на отбраната се засегнаха въпроси, свързани с дейността на Европейския съюз и българските институции.

Разговорът се оживи от споделените моменти от пряката работа на един дипломатически служител.

Кое е привлекателното в професията на дипломата, какви са уменията, които трябва да притежава човек, за да е полезен за каузите на страната си, бежанската вълна, опасността от тероризъм, мисията на служителите от Министерството – актуални теми, представени в непосредствен разговор с учениците.

Благодарим за съдействието на г-жа Диана Петрова.

 

 

Среща с проф. Александър Илиев – режисьор и антрополог, преподавател в НАТФИЗ „К. Сарафов“

За какво са ни нужни знанията по някои предмети и защо трябва да ги изучаваме в училище? Каква е практическата им полза в живота?

Въпросът за връзката между отделните науки и тяхното приложение в ежедневието ни, беше тема на разговора по време на срещата на учениците с проф. Александър Илиев – режисьор и антрополог, преподавател в НАТФИЗ „К. Сарафов“. Като личност с разностранни интереси и специалности, в непосредствен диалог с учениците, с достъпни примери, формули и диаграми, проф. Илиев представи сложни научни понятия. „Светът е многообразен и жив, а човек е това, което е прочел“ – каза професорът.

Темата за човека, познанието и смисъла на „нещата“ е неизчерпаема. Разговорът продължава.