Уважаеми гости, скъпи приятели, мили ученици!

Днес честваме Патронния празник на Националната природо-математическа гимназия и отбелязваме 131 години от рождението на акад. Л. Чакалов – талантлив математик, достоен човек, радетел за науката и образованието.

Имам честа именно аз като директор на НПМГ в този тържествен ден да благодаря на вас, които уважихте празника на Гимназията с присъствието си и на всички, които изпратиха поздравителни адреси с прекрасни думи за училището. Работейки дълги години в нашето училище като преподавател, а от скоро и като директор с гордост заставам пред вас и прекланям глава пред професионализма на колегите си и пред умните и даровити ученици на НПМГ с многобройни постижения в областта на науката, донесли отличия и награди от престижни форуми и състезания, лауреати и медалисти от национални и международни олимпиади, таланти на сцената и в спорта – с една дума нашите НПМГенийчета.

Празникът на училището е личен празник на всеки от нас. Докосвайки се до НПМГ, ние се докосваме до духа и магията на една традиция, вплела в себе си опита на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден. НПМГ разкрива облика на модерното и съвременно училище, втъкало в себе си нишките на добрите практики на тези, които са поставили началото и онези, които продължават да надграждат през годините, на иновативността в преподаването и организацията на учебния процес, на постиженията на блестящия ум на учители и ученици, мотивацията за доказване и преоткриване и градивността – гаранция за успехи и стил. Гимназията е уникална по своему, защото обединява всички родители, учители, ученици – бивши и настоящи, около общия интерес за имиджа и просперитета на училището.

Алумни клубът, който е нова инициатива, Обществения съвет – с безрезервната си подкрепа, дарители и съмишленици за каузата ‚‘‘НПМГ‘‘ са само малка част от всички нас, които сме част от делника и празника на любимото училище. Заедно сме част от 131 години шествие на копнежа към светлината на знанието.

Скъпи ученици,
помнете и следвайте думите на нашия патрон  ‘‘Човек трябва да работи, да работи с цялата си душа, ум и сърце‘‘ – те са часто от световния поход към знание и добродетел. Приемете и запазете училището като сияние – чисто като сълза и красиво като слънцето и учителя- вълшебник, който не прави чудеса, а създава от вас човеци. Бъдете здрави и постигайте мечтите си- те са нашия успех.

Скъпи приятели,
Честит празник на всички, докоснали се до приказката НПМГ, и нека примерът и заветът на патрона ни присъстват неизменно в думите и делата ни.

НПМГ е училище, институция, храм  с дух на всеотдайност, достойнство, приемственост  и чест.

До нови срещи!

Даниела Шошова, директор на НПМГ.

Слово на директора на НПМГ по повод патронния празник на гимназията