На 23.03.2017 г., по покана на МОН, на посещение в България бе г-жа д-р Фабиола Джианоти – учен физик, знакова личност в научните среди, Генерален директор на CERN, Швейцария.
НПМГ бе единственото училище, включено в официалната програма на г-жа Джианоти. В духа на българската народна традиция гостенката бе посрещната с хляб и сол и с пъстротата на носиите и ритмите на хорото на танцьорите от самодейния ансабъл към гимназията. Директорката на НПМГ, г-жа Даниела Шошова, поздрави с кратко слово гостите и представи г-жа Джианоти на изпълнената с ученици и преподаватели зала. Г-жа Джианоти с голямо удоволствие презентира дейността на най-голямата лаборатория за научно-технически изследвания, в която работят учени от цял свят. Интересът на учениците и спонтанните въпроси към нея създадоха диалогична и приятелска атмосфера.
Будните НПМГенийчета, бъдещи изследователи в ЦЕРН, са удовлетворени и вдъхновени от събитието. Срещата, която продължи повече от час и половина, завърши с празнично ностроение, взаимни симпатии и обещание срещите с учени от ЦЕРН да се превърнат в традиция.

Уловени вълнуващи мигове от срещата

Среща с Генералния директор на CERN