Здравейте, ученици и учители,

Каним Ви на Филмов фестивал НПМГ (NPMG Film Fest) на следните дати: 10.06, 13.06, 17.06, 20.06, 21.06 и 22.06. В него ще можете да се насладите на късометражни филми с послание, заснети от ученици на гимназиятa. Ако засегнатите теми Ви провокират, ще имате възможност да участвате в дискусия с авторите. Очакваме Ви на посочените дати от 12:30 (за учениците от Втора смяна) и от 13:30 (за учениците от Първа смяна) в Актовата зала

Програма: 

10-ти юниThe struggle to be a Doctor … in Bulgaria 

Късометражният филм, който открива фестивала, разглежда един от основните проблеми на българската медицина, а именно че много млади лекари избират да се реализират в чужбина. Той проследява вдъхновяващата история на млада лекарка, която избира да остане, за да учи, работи и да се развива в България. 

13-ти юни – Essence  

Прожекцията ще бъде една – от 12:10 до 13:10  

Essence е един опит за търсене на ориентир в наглед безсмисления свят, представен чрез няколко сцени от живота на автора на проекта. Това е неясно преследване на едно изгубено време и пространство, „но такава е същината на утрото, което никога не настъпва просто с изтичане на времето“. 

17-ти юни – The Problematics  

В един оригинален, забавен и изпълнен с много енергия късометражен филм, група Проблемните Ви кани на едно незабравимо Хелоуинско парти с много музика, костюми и неочаквани обрати. Но историята на четиримата герои е за нещо много повече от това… 

20-ти юни – The cats  

“The cats” е сатирична интерпретация на вземането на важни житейските решения и последиците от тяхното прибързано предприемане. Включеното олицетворение придава на филма хумористичен вид и го прави достъпен за всички. Забавен, но и поучителен филм за изборите, които правим. 

21-ви юни – Sound  

Нейна е името на момиче, което казва за себе си, че се стреми да живее всеки момент сякаш е последният ѝ. И сама осъзнава, че всеки миг може да е такъв. Филм, който наистина ще Ви накара да се замислите за живота, който води всеки от нас. Филм за неразбраните и за онези, които се лутат, изгубени между общоприетите норми и ритъма на своята душа. “Една не толкова красива история за едни наистина красиви хора”. 

22-ри юни – Facing the Pollution  

Светът ни е обгърнат в отпадъци и вредни газове. Всеки ден те стават повече и повече, застрашават здравето и живота на хората, както и красотата на непокътната българска природа. Този филм ще Ви накара да се замислите не са ли именно действията на всеки един човек от значение за общото ни бъдеще. За бъдещето на планетата, на България и на всеки от нас. 

Очакваме Ви! 

Организаторите  

Филмов фестивал НПМГ (NPMG Film Fest)