Лагер-школа „Бързия 2014”


Регистър на записаните []

Последни новини
Последните два дни от първа смяна е валяло и е хладно и мокро – облечете се подходящо!
Записалите се в групата по химия за втора смяна да си носят периодични таблици на химичните елементи (Менделееви таблици) и калкулатори! 

Необходимо е представяне на декларация от родител [вижте тук]

 • Заминаването е на 29 август (за 1-ва смяна) и 5 септември (за 2-ра смяна) около 9:00 часа. Сборният пункт за заминаване е:
  бул. „Джеймс Баучер” (участъка пред хотел „Кемпински-Заографски”) към 8:30 часа. Пътуването е с автобус и продължава около 2 часа.
 • Пожелалите да пътуват със собствен транспорт трябва да пристигнат в с. Бързия в базата на Лесотехническия университет към 11:00-11:30 часа.
 • Завръщането е на 5 и 12 септември съответно за 1-ва и 2-ра смяна. Пристигането ще е отново пред хотел „Кемпински-Зографски”. Автобусът няма да спира на други места в София, независимо колко близко до жилищата на курсистите минава маршрутът му

За школата

От 29 август до 12 септември 2013 г. в с. Бързия в учебната база на Лесотехническия университет ще се проведе петата лагер-школа за новоприетите в НПМГ осмокласници.
Лагер-школата се провежда с цел:

 • Да даде начална подготовка за успешно представяне в многобройните конкурсни и състезателни прояви, които ще бъдат ежедневие за тях по време на обучението им в НПМГ
 • Да подготви за успешно изготвяне и изнасяне на презентации, научни тези и доклади, водене на научен диспут, умения по риторика и поведение пред публика
 • Да превърне група непознати в сплотен колектив
 • И най-вече – младите хора да се забавляват и да бъдат щастливи

Смени и учебни групи

Лагер-школата е организирана в две смени:

 • от 29-август до 5 септември
 • от 5 септември до 12 септември

Ще бъдат организирани следните работно-учебни групи (курсове):


Реторика и ИТ
Ще се наблегне върху начина на създаване и представяне на информация чрез различни медии, както и ораторските умения и публично поведение.
Ще бъдат представени и основните направления в информационните технологии и перспективите за развитие на учениците в тази сфера.
Подходящ за всички новоприети НПМГенийчета.
Иформатика
В курса ще се осигурят знания и умения по алгоритмичния език C++ и основни алгоритми за обработка на данни.
Подходящ за учениците от паралелки информатика, математика и всички, които са заинтересовани от професионално развитие в областта на компютърните науки.

Химия
Ще се задълбочат знанията по химия с цел подготовка за състезанията и олимпиадите по предмета. Ще се докоснете и до забавната част на химията.
Подходящ за учениците от паралелки химия, биология, химия и биология и всички които искат да синтезират света само със 110 елемента.
Дескриптивна геометрия и техническо чертане
(само за 2-ра смяна!!!)
Предназначен за гостите на школата от олимпийския отбор по техническо чертане на ПГТЕ „Хенри Форд”.

Състезателна информатика
(само за 2-ра смяна!!!)
Алгоритми, алгоритми и … пак Алгоритми!
После кодене, кодене и … отново кодене!!!
Предназначен за преторианците на Налбантова от 9И клас!

Записване и плащания

Записване за школата се прави чрез следната електронна форма за регистрация []
Таксата за участие е 320 лв. и включва пълен пансион за времето на пребиваването (8 календарни = 7 „пълни” дни), транспорт, застраховки.
Плащания се извършват в канцеларията на НПМГ в работни дни от 8:00 до 14:00 часа.
Възможно е плащане и по банков път [вижте тук]
Плащането е на две равни вноски от 160 лв. в следните срокове:

 • 1-ва вноска до 31 юли (ориентировъчна дата)
 • 2-ра вноска до 20 август (окончателна дата за плащане)

Допустимо е плащане наведнъж на цялата сума (до 31 юли, ориентировъчно).

Декларация от родител

Всички записани участници трябва да представят декларация от родител/настойник за съгласие детето им да участва в школата. Изтеглете текста на декларацията [за първа смяна][за втора смяна].
Попълнените декларации да се представят при първото плащането в канцеларията на НПМГ. Ако плащанията се правят по банков път, сканираната декларация да се прати на мейла-адреса на школата, а оригиналът да се носи при тръгване за Бързия.

За учебната база

 • Настаняването е в стаи по трима (две от стаите са за по 5 човека). Стаите са със самостоятелен санитарен възел.
 • Храненето е в стола на учебната база. Храната е вкусна и обилна – проверено! 🙂
 • В деня на пристигане ще се обядва в базата – няма нужда да се носи храна.
 • В базата има барче – може да си купувате (макар че хич не препоръчваме) всички онези нездравословни сухоежбини с вредните консерванти и съставки с многото Е-та.
 • В базата има кафе-автомат, така че не е необходимо да носите бързовари, кафеварки и други подобни уреди за изгаряне на ел.инсталацията 😀
 • В базата има интернет достъп.

Занятия и мероприятия

Ежедневното учебно натоварване е 4 астрономически часа + 1,5 часа за самоподготовка под ръководството на преподавател. Освен учебните занятия се предвиждат ежедневни спортни мероприятия и културна програма. В един от дните ще се проведе поход до природни забележителности в региона. Ако атмосферните условия позволяват, ще се посещава организирано плувен басейн и плаж в близост до учебната база.
Вижте разпределението на времето [тук]

Какво да се носи

 • Записалите се в групите по информатика и реторика и ИТ да носят личен лаптоп. В случай, че не носите лична машина, ще ви бъде осигурена служебна (вероятно стационарен компютър), стига да сте го поискали в регистрационната форма.
 • Всеки курсист да носи по един тригнездов ел.разклонител тип „шоко”, за да се осигури захранването на компютърната техника. Накрая на школата разклонителят ще се върне.
 • Ако някой е променил намерението си за носене (или неносене) на лаптоп спрямо първоначално заявеното при записването за школата – да предупреди ръководителите на посочените по-долу телефони!
 • Носете си тетрадка около 40 листа или еквивалентно количество листа, ако предпочитате да пишете на самостоятелни листа и да си ги класирате в папка.
 • Есенно време в планината е топло през деня и хладно вечер и през нощта – носете подходящи дрехи. Не пропускайте да следите средносрочните метеорологични прогнози.
 • Носете подходящ плажен костюм – в близост до базата има открит плувен басейн, който ще посетим организирано поне веднъж, ако атмосферните условия позволяват. Самостоятелно посещение на басейна от курсистите няма да се допуска!!!
 • Планираме в един от дните да се поразходим – връх Ком е над базата, около 15 км, а Клисурският манастир е саааамо на 6,5 km от Бързия. Носети си удобни обувки за туризъм.
 • Носете си хавлиени кърпи (!)
 • Ежедневно ще има спортни мероприятия – носете екип и обувки, подходящи за спортуване. В базата има затревено игрище, тенис маса. Повечето спортни мероприятия са силно препоръчителни, а ежедневната ведрина е направо задължителна (ако не знаете какво е ведрина – питайте мама и тате 🙂 ).
 • Не взимайте със себе си целия четирикрилен гардероб с дрехи. И без това за 8 дена няма да ги облечете всичките 😀

За здравето

 • С групите пътува лекар
 • При наличие на здравни проблеми или особености на курсист, дори и минимални (!), родителите да предупредят (!) – опишете всичко, запечатайте го в плик и го предайте на лекаря или придружаващия преподавател (ако не сте го направили при записването за школата).
 • Силно препоръчително е да си носите здравната книжка (за всеки случай).
 • Най-близката аптека е в гр. Берковица на около 6 km от Бързия. Лекарят и ръководителите ще носят поне следните медикаменти за спешна помощ:
  превързочни материали (бинтове, памук, марля, цитопласт, спирт, риванол), аналгин (хапчета и ампули), бусколизин (хапчета, ампули), упсарин, фервекс, ентерол, натриев цитрат, деган (хапчета, ампули), лопедиум (хапчета), витамин Ц, алергозан, активен въглен.

Родителска среща

Лагер-школата ще бъде представена пред заинтересувани родители и ученици на незадължителна родителска среща, която ще се проведе на 9 юли от 18:30 часа в Танцовата зала на НПМГ. Тематично родителската среща е посветена само на школата, но ще бъде отговорено и на по-общи въпроси за гимназията и обучението в нея. Очакваната продължителност – около 40 мин.
След приключване на срещата ще има извънредна възможност за заплащане на такси за школата.

Контакти с ръководителите

Десислава Рачева, ръководител на школата, GSM 0884-807-946
Цветанка Стефанова, комендант на школата, GSM 0884-807-912
С екипа на школата може да се свържете и чрез следния мейл-адрес

Въпроси и отговори

Възможно ли е да се плащат вноските по банков път?

Да!
За целта е открита банкова сметка IBAN: BG33FINV91501016226822 в Първа инвестиционна банка. Изтеглете си формуляр за вносна бележка с предварително попълнени данни по превода, допишете в полето Основание за внасяне трите имена на участника в школата и рзпечатайте бележката като натиснете бутона PrintForm в нея.
Изтегли [бележка за цялата сума][бележка за половината сума]