Лагер-школа „Бързия-2016”


Регистрирането (записването) за лагер-школата приключи на 31 юли.
Регистър на записаните []

Необходимо е представяне на декларация от родител [вижте тук]

 • Заминаването е на 27 август. Сборният пункт за заминаване е: бул. „Джеймс Баучер” – участъка пред хотел Маринела (бивш „Кемпински-Заографски”) към 8:45 часа. Пътуването е с автобус и продължава около 2 часа.
 • Пожелалите да пътуват със собствен транспорт трябва предварително да информират за това ръководителя на школата. Пътуващите със собствен транспорт трябва да пристигнат в с. Бързия в базата на Лесотехническия университет към 11:30 часа.
 • Завръщането е на 5 септември съответно. Пристигането ще е отново пред хотел Маринела („Кемпински-Зографски”). Автобусът няма да спира на други места в София, независимо колко близко до жилищата на учениците минава маршрутът му.

За школата

От 27 август до 5 септември 2016 г. в с. Бързия в учебната база на Лесотехническия университет ще се проведе шестата лагер-школа по информатика, реторика и технологии за новоприетите в НПМГ осмокласници
Лагер-школата се провежда с цел:

 • Да даде начална подготовка за успешно представяне в многобройните конкурсни и състезателни прояви, които ще бъдат ежедневие за тях по време на обучението им в НПМГ
 • Да подготви за успешно изготвяне и изнасяне на презентации, научни тези и доклади, водене на научен диспут, умения по риторика и поведение пред публика
 • Да превърне група непознати в сплотен колектив
 • И най-вече – младите хора да се забавляват и да бъдат щастливи

Учебни групи

Лагер-школата е с продължителност от 10 учебни дни за периода от 27 август до 5 септември.

Ще бъдат организирани следните работно-учебни групи (потоци):


Реторика и ИТ
Ще се наблегне върху начина на създаване и представяне на информация чрез различни медии, както и ораторските умения, публично поведение, водене на преговори и работа в екип.
Ще бъдат представени и основните направления в информационните технологии, гражданското образование и перспективите за развитие на учениците в тази сфера.
Подходящ за всички новоприети НПМГенийчета.
Иформатика
В курса ще се осигурят знания и умения по алгоритмичния език C++ и основни алгоритми за обработка на данни.
Подходящ за учениците от паралелки информатика, математика и всички, които са заинтересовани от професионално развитие в областта на компютърните науки.


Техническо чертане
Курсът е предназначен за гостите на школата от ПГТЕ „Хенри Форд“


Записване и плащания

Записване за школата се прави чрез следната електронна форма за регистрация []
Таксата за участие е 380 лв. и включва пълен пансион за времето на пребиваването, транспорт, застраховки и обучение.
Плащания се извършват само по банков път.
За целта е открита банкова сметка IBAN: BG82FINV91501016437788 в Първа инвестиционна банка.
Изтеглете си формуляр за вносна бележка с предварително попълнени данни по превода, допишете в полето Основание за внасяне трите имена на участника в школата и рзпечатайте бележката като натиснете бутона PrintForm в нея.

Изтегли [бележка за цялата сума][бележка за половината сума]

Плащането може да се извърши на две равни вноски от 190 лв. в следните срокове:

 • 1-ва вноска до 31 юли (ориентировъчна дата)
 • 2-ра вноска до 13 август (окончателна дата за плащане)

Допустимо е плащане наведнъж на цялата сума (до 31 юли, ориентировъчно).

Декларация от родител

Всички записани участници трябва да представят декларация от родител/настойник за съгласие детето им да участва в школата. Изтеглете текста на декларацията [от тук].
Попълнената декларация да се сканира/снима и изпрати на мейла-адреса на школата, а оригиналът да се носи при тръгване за лагер-школата.

При тръгването за школата трябва де се носи и бележка от личен лекар, че ученикът е здрав.

За учебната база

 • Настаняването е в стаи по трима. Стаите са със самостоятелен санитарен възел.
 • Храненето е в стола на учебната база. Храната е вкусна и обилна – проверено! 🙂
 • В деня на пристигане ще се обядва в базата – няма нужда да се носи храна.
 • В базата има барче – може да си купувате (макар че хич не препоръчваме) всички онези нездравословни сухоежбини с вредните консерванти и съставки с многото Е-та.
 • В базата има интернет достъп, който не е от най-стабилните, особено когато му се накачат 50 маймунки с по две устройства. 🙂

Занятия и мероприятия

Ежедневното учебно натоварване е 4 астрономически часа + 1,5 часа за самоподготовка под ръководството на преподавател. Вижте разпределението на времето [тук].
Освен учебните занятия се предвиждат ежедневни спортни мероприятия и културна програма. Ако атмосферните условия позволяват, ще се посещава организирано плувен басейн и плаж в близост до учебната база.

Какво да се носи

 • Записалите се в групите по информатика да носят личен лаптоп, за останалите не е задължителен. В случай, че не носите лична машина, ще ви бъде осигурена служебна (вероятно стационарен компютър), стига да сте го поискали в регистрационната форма.
 • Всеки курсист да носи по един тригнездов ел.разклонител тип „шоко” поне с 3. метра кабел, за да се осигури захранването на компютърната техника. Накрая на школата разклонителят ще се върне.
 • Ако някой е променил намерението си за носене (или неносене) на лаптоп спрямо първоначално заявеното при записването за школата – да предупреди ръководителите на посочените по-долу телефони!
 • Носете си тетрадка около 40 листа или еквивалентно количество листа, ако предпочитате да пишете на самостоятелни листа и да си ги класирате в папка.
 • Есенно време в планината е топло през деня и хладно вечер и през нощта – носете подходящи дрехи. Не пропускайте да следите средносрочните метеорологични прогнози.
 • Носете подходящ плажен костюм – в близост до базата има открит плувен басейн с минерална вода, който ще посетим организирано поне веднъж, ако атмосферните условия позволяват. Самостоятелно посещение на басейна от учениците няма да се допуска!!!
 • Носете си хавлиени кърпи (!) и тоалетни принадлежности.
 • Ежедневно ще има спортни мероприятия – носете екип и обувки, подходящи за спортуване. В базата има затревено игрище, тенис маса. Повечето спортни мероприятия са силно препоръчителни, а ежедневната ведрина е направо задължителна (ако не знаете какво е ведрина – питайте мама и тате 🙂 ).
 • Не взимайте със себе си целия четирикрилен гардероб с дрехи. И без това за 10 дена няма да ги облечете всичките 😀

За здравето

 • При наличие на здравни проблеми или особености на учениците, дори и минимални (!), родителите да предупредят (!) – опишете всичко, запечатайте го в плик и го предайте на лекаря или придружаващия преподавател.
 • Най-близката аптека е в гр. Берковица на около 6 km от Бързия. Лекарят и ръководителите ще носят поне следните медикаменти за спешна помощ:
  превързочни материали (бинтове, памук, марля, цитопласт, спирт, риванол), аналгин (хапчета и ампули), бусколизин (хапчета, ампули), упсарин, фервекс, ентерол, натриев цитрат, деган (хапчета, ампули), лопедиум (хапчета), витамин Ц, алергозан, активен въглен.
 • Ако някой ученик използва специфични лекаства трябва да ги носи, като родителите описват начина на пиемането на лекарството.

Контакти с ръководителите

Евгений Василев, ръководител на школата, GSM 0884-317-591
Цветанка Стефанова, комендант на школата, GSM 0884-807-912
С екипа на школата може да се свържете и чрез следния мейл-адрес