На 26.04.2012, София, за втори пореден път, Сиско България организира събитие, с което да се отбележи Денят на момичетата в информационните технологии. Събитието се проведе се в централния офис на компанията, намиращ се в бизнес парк София.
Като за начало, организацията беше на много високо ниво. Жени, заемащи различни позиции в средите, разказаха своите истории за това, как са попаднали в ИТ сферата, как са се развили в последствие и с какво се занимават днес.

След това се прехвърлихме във видео-конферентната зала, в която имахме видео връзка с офисите на Cisco в Лондон, Манчестър, Варшава, Букурещ, Дубай.
Презентатор беше жена от Манчестър, която ни разказа как трябва да сме уверени в себе си и да не се поддаваме на упражнявания върху нас натиск от медията и мъжете.

Последва отлично подготвен коктейл.

Имахме възможност да влезем в техническата лаборатория. Нагледахме се на оборудване от доста висок клас и си помечтахме около него.

Все пак, имаше два факта, които малко ме разочароваха.
Първият – че нямаше жени-презентатори, които да ни представят техническа или научна дейност. Презентираха предимно основно на теми, свързани с мениджмънт, реклама и продажби.

Вторият – усещаше се краен феминизъм от презентаторката във видео-конферентната връзка, която трябваше да ни даде подкрепа и увереност, като „жени в тази по-мъжка дейност“.
Според мен Информационните технологии са сфера, в която има толкова много различни направления, и не може бъде категоризирана като подходяща само за един пол.

Ще се радвам през следващата година да се засегнат въпросите, касаещи образованието и професионалната реализация.

 

Автор: Ева Ангелова