На 21 и 22 Април 2012 г. се проведе Осмото национално състезание по компютърни мрежи.

По традиция, домакин на събитието беше Факултетът по Математика и Информатика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, чиито зали бяха окупирани от близо 100 кандидати за призовото място.Възрастовата група на участниците отново беше 8-12клас, а форматът на самото състезание – в познатите два кръга.

Тази година отборът на НПМГ беше сформиран от Стефан Николов (11б), Ева Ангелова (12б), Димитър Вулджев (11б) и Денислава Шентова (10а), с ръководители Николина Николова и Кристиян Младенов.

Започвайки няколко седмици преди състезанието, отборът отделяше от личното си време за подготвителни сбирки, провеждани с любезното съдействие на Кристиян Младенов (a.k.a Крис) и всичките Сникърс-и, с които той се опитваше да угои поверените му за подготовка ученици. Виртуалната организация отново беше на ниво, състояща се от група в Moodle, Google и Facebook, форум на частен сървър и, разбира се, добрия стар Skype. Колаборация на отбора и ръководителите не липсваше, а мотивацията до последния момент държеше максималните си стойности.

В ранните зори (12 pm) на заветния 21-ви април, отборът се събра във фоайето на НПМГ, след което се отправи към ФМИ, където трябваше да се регистрира и да поеме последната доза Сникърси. Следобедът беше тежък и емоционално наситен. През първия кръг на състезанието участниците трябваше да мерят сили в теоретичен тест – 60 минути = 60 въпроса, част от които фундаментални, други пък изискващи пълна утилизация на процесорния ресуср. След теста последва чакането на резултатите, траещо едва час, но изглеждащо като безкрайност на участниците.

Непемегейци си осигуриха достъп до втория кръг, класирайки се в първата осемнадесетка, със съответните места – Стефан – 1-ви; Ева – 3-та; Димитър – 5-ти; Денислава – 7-ма.

Дори вторият кръг на състезанието, състоящ се в практическо упражнение на PacketTracer, не успя да измори състезателите на НПМГ, които тръпнещи в очакване, в 9 часа вечерта, удостоиха с присъствието си коридорите на ФМИ, с надеждата да узнаят крайното класиране, но уви – безуспешно.

22-ри Април беше денят на истината. В Националния център за подготовка на ученици за олимпиади се проведе обзорът на теста и практическия казус, представени съответно то Георги Георгиев и Зорница Якова, също както и речите на заместник-министъра на труда и социалната политика – Зорница Русинова, заместник-ректора на Софийски университет – проф. Румен Панков и заместник-декана на Факултета по Математика и Информатика – доц. Владимир Димитров.

За поддържане на максимално напрежение, обявяването на крайното класиране беше последно в програмата. Точно то донесе най-големия успех на НПМГ в историята на Националното състезание по компютърни мрежи, импровизирано минавайки под мотото:    „И кой каза??? – Н-П-М-Г!!“

Оправдавайки очакванията, безпрекословен първенец стана Стефан Николов, на призовото трето място се нареди една от малкото участващи дами – Ева Ангелова (кой се измъкна от кандидатстудентски изпит?!), а четвърто и пето място заеха респективно Димитър Вулджев и Денислава Шентова.

Полагащи усилия и подкрепяни от ръководителите си, непемегейци за пореден път доказват, че състезанията от национално равнище не са просто цел и мечта, а реалност!

 Автор: Денислава Шентова