Успехи на 10-то издание на международния турнир „Математика без граници“

На 11 ноември приключи есенният кръг на 10-то издание на международния турнир „Математика без граници“. В него участваха 22 678 ученици от 24 страни.   

 С радост съобщаваме, че нашите 127 участници завоюваха 89 медала, които получиха преди броени дни.

 А ето и отличията по класове :

5 клас –  4 златни, 20 сребърни; 12 бронзови медала ; 44 участници

6 клас – 10 златни, 12 сребърни, 13 бронзови медала; 44 участници

8 клас – 3 сребърни и 7 бронзови медала; 16 участници

9 клас – 1 сребърен и 6 бронзови медала ; 17 участници

10 клас – 5 участници

11 клас – 1 участник – сребърен медал

Учениците със златни медали от 5 клас са: Адриан Куртев, Александър Праматаров, Димитър Атанасов, Ника Атанасова.

           Учениците със златни медали от 6 клас са : Борислава Бачовска, Велина Тодорова, Виктор Кукурешков, Дарина Стоилкова, Димитър Димитров, Зорница Дикова, Максим Петков, Сава Славков, Симеон Аспарухов, Теа Тодорова.

Поздравяваме децата и техните учители и им пожелаваме нови успехи!

Успехи от Есенния математически турнир „Акад. Стефан Додунеков“

От 18 до 20 ноември се проведе IVX издание на Есенния математически турнир „Акад. Стефан Додунеков“ – в гр. София за учениците от 5 до 7 клас и във Велико Търново – от 8 до 12 клас. Учениците от НПМГ се представиха достойно и част от тях бяха отличени със следните награди:

5 клас:

Моника Мартин Бамбекова – сребърен медал

Станислав Теодорев Тошев – сребърен медал

Ника Димитрова Атанасова – бронзов медал

Бояна Любенова Дрянкова – бронзов медал

Иван Иванов Георгиев – бронзов медал

6 клас:

Велина Валентинова Тодорова – златен медал

Борислава Иванова Бачовска – грамота за отлично представяне

Теа Валентинова Тодорова- грамота за отлично представяне

8 клас:

Георги Минчев Калбаков – бронзов медал

Виктория Илианова Славчева – първа награда

9 клас:

Александър Георгиев Кименов – трета награда

12 клас:

Рами Аид Хенауи – бронзов медал

Поздравления за всички участници  и техните преподаватели!

Успехи от Национално есенно състезание по физика!

В град Сливен от 11 до 13 ноември 2022 г. се проведе Есенното национално състезание по физика.  Учениците от НПМГ спечелиха много индивидуални и отборни награди.

8 клас: Калин Кирилов и Станислав Янков – втора награда, Иван Дойчев – трета награда. Отборно класиране – второ място.

9 клас: Николай Хранов – втора награда, Ралица Тончева – трета награда.

10 клас: Александра Петкова – първа награда, Марин Танев – втора  награда, Деодор Величков и Мила Гетова – трета награда. Отборно класиране – второ място.

11 клас: Явор Неделчев – втора награда,  Мира Генчева – трета награда. Отборно класиране – второ място.

12 клас: Отборно класиране – трето място.

Специална тема: Владимир Миланов – златен медал. 

Поздравления за всички участници  и техните преподаватели по физика!

Международна олимпиада по и астрономия астрофизика (IOAA)

Между 14 и 22 август 2022 г. в Кутаиси, Грузия, се проведе присъствено 15-ата Международна олимпиада по и астрофизика (IOAA). На форума участваха 240 състезатели от 48 държави. Българските участници се представиха отлично, като всичките петимата състезатели грабнаха медал – 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзово отличия! 

Явор Йорданов завоюва поредния си златен медал.

Поздравления!

35– ият  Международен турнир на младите физици

От 17 до 23 юли в Тимишоара, Румъния се проведе 35– ият  Международен турнир на младите физици. Българският отбор регистрира най-доброто си постижение от 2015 год. насам, спечелвайки бронзов медал. Своя принос за този успех дадоха Явор Йорданов (12 клас) и Стефан Николов (11 клас)

52-та Международна олимпиада по физика

От 10 до 17 юли онлайн (с домакин Швейцария) се проведе 52-та Международна олимпиада по физика. Българският отбор регистрира най-доброто си постижение от началото на олимпиадата през 1967 год. , спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Явор Йорданов е един от носителите на бронзов медал.

Успехи на ученици от НПМГ във финала на Международното математическо състезание “Математика без граници“

  От 1 до 5 юли в град Несебър се проведе финалът на международното математическо състезание “Математика без граници“ – 2022, в който участваха 6 ученици от 5 клас и 4 ученици от 8 клас от НПМГ, които спечелиха общо 4 златни , 3 сребърни, 5 бронзови медала и една купа. В индивидуалното състезание за възрастова група – 5 клас  Велина Тодорова спечели златен медал, Борислава Бачовска, Даниел Христов и Симеон Аспарухов спечелиха сребърни медали , а Теа Тодорова – бронзов медал; за възрастова група – 8 клас Чавдар Георгиев спечели бронзов медал. В отборното състезание за възрастова група – 5 клас Велина Тодорова, Селена Бухова и Симеон Аспарухов завоюваха златни медали , а в отборното състезание за възрастова група – 8 клас Андрея Загорска, Мартин Петров и Чавдар Георгиев получиха бронзови медали. Беше проведено и математическо състезание за решаване на алгебрични уравнения “Лудовико Ферари“, в което участваха Андрея Загорска и Мартин Петров от 8 клас и Мартин се класира на трето място и беше награден с купа. С награда – плакет  беше удостоена госпожа Анелия Гочева – ръководител на групата и учител на учениците от 5 клас, които се завърнаха с 4 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Поздравяваме нашите участници за чудесното представяне и им пожелаваме да работят с ентусиазъм за постигане на нови успехи !

Първо място на конкурса “Млади изобретатели“ на фондация „Миню Балкански“

На 19.06.2022 г. в с. Оряховица за поредна година се проведе конкурса за млади изобретатели. Състезанието се организира от фондацията на световноизвестния  български учен и меценат професор Минко Балкански.  В надпреварата участват ученици от цялата страна с изявен интерес към точните науки, програмирането и езиците, като им дава възможност да представят своите изобретения пред изтъкнати специалисти.

Учениците от 10 „В“ клас, Милен Вучев, Даниел Иванов, Мира Генчева, Константин Кръстев и Явор Неделчев, бяха отличени с почетното първо място за работата си по проекта в ИОМТ на БАН и изследванията на „Оптичен сензор за магнитно поле и ток“. Получените при такова проучване резултати могат да се използват при измерване на тока във високоволтовите съоръжения, като методът има редица предимства пред традиционните измервателни устройства и висока точност.Овергаз отново подкрепи младите изобретатели, като осигури наградите в конкурса – приспособления за доразвиване на техните изобретения.

Поздравления за успеха, с  пожелания за още много поводи за гордост и покоряване на нови научни върхове!

Преподаватели на учениците по физика са госпожа В. Маринова и проф. Г. Дянков от ИОМТ на БАН.

Успешно представяне на наши ученици на Националната конференция по въпросите на обучението по физика

Юбилейната 50-та конференция по физика на тема“ Климатичните промени и образованието по физика“ се проведе в периода 2-5 юни 2022г. в град Варна. Учениците от НПМГ участваха в Младежката сесия на конференцията и бяха отличени с  множество награди. Десислава Михайлова и Андрей Конов от 8 клас, получиха специална награда за снимки и описание на природни феномени, които са продукт от климатичните въздействия. Красимир Петров от 8 клас спечели второ място за есе на тема: „Причини за климатичните промени, последици от тях и влиянието им върху околната среда“.

Михаил Филков и Радослав Ямаков от 9 „Б“ клас спечелиха второ място на Младежката сесия с филм на тема: „Парниковите газове и изменението на климата“.

Учениците от 10 „В“ клас, Константин Кръстев, Даниел Иванов, Милен Вучев, Мира Генчева, Силвия Канджичка и Явор Неделчев представиха  работата си проект, свързан с научно изследване проведено  в ИОМТ на БАН. Двете презентации за  “ Оптичен сензор на магнитно поле и електричен ток“ бяха представени както на Младежката сесия, така и в заключителния етап на конференцията пред научната общност.

Поздравления за всички участници и научни ръководители!

Пореден успех на нашите ученици в областта на информационните технологии!

Отново доказваха, че знаят и могат навсякъде, че за таланта няма граници!

На XI-то Национално състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства за ученици от 7. до 12. клас „Аз мога тук и сега“ в гр. Девин от 3 до 5 юни сред от 477 участници учениците от НПМГ се представиха достойно:

 • Александра Чобанова от 12в клас – ПЪРВО място в категория “Game Dev – Concept art”
 • Борис Коцев от 11и клас – ВТОРО място в категория „Програмиране“

В ТОП10 в категориите „Видеоклип“, „Front-end web development – HTML, CSS, JS“ и „Game Dev“ са класирани:

 • Александра Георгиева от 10г клас
 • Мирослав Балев от 10и клас
 • Анастасия Руснакова от 11з клас

XXV  Национална олимпиада по астрономия

От 6 до 8 май 2022г. се проведе юбилейната XXV  Национална олимпиада по астрономия с домакин  гр. Бургас. В Олимпиадата взеха участие 11 наши представители – Николай Хранов, Дамян Петров, Калоян Иванов, Васа Атанасова, Чавдар Ненов, Олег Мавров, Никола Пъдарев, Владимир Миланов, Явор Йорданов, Виктор Герасимов и Мартина Дочева, разпределени в три възрастови групи. В първия състезателен ден учениците решаваха 4 задачи за 5 астрономически часа, а във втория – тест с въпроси и задачи с продължителност 1,5 часа. Младите ни астрономи показаха добри резултати, а някои се класираха на челни позиции с възможност за участие в подбор за Международната олимпиада. Явор Йорданов, който редовно представя страната ни в редица престижни състезания, се открои в своята състезателна група и спечели ЗЛАТЕН МЕДАЛ. На Явор, който е абитуриент тази година, пожелаваме. още много успехи! Гордеем се с нашите олимпийци и с техните преподаватели!

Ученик от НПМГ със златен медал по философия

Талантливият човек се отличава от останалите по това, че работи върху себе си и затова успява. Това показаха и шестимата участници на НПМГ в ХХХІV Национална олимпиада по философия. В конкуренция с над 70 ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, те заеха призови места. Златният медал в първа възрастова група спечели Михаил Филков от 9б клас с рекордните 497,5 точки. Учениците от НПМГ печелят награди от състезания не само по точни, но и по хуманитарни науки, защото жаждата за знания и просторите на мисълта нямат предел за трудолюбивите и горди възпитаници на гимназията! Преподавател на ученика е г-жа Красимира Иванова, която черпи своето вдъхновение от таланта и знанията на своите ученици и подкрепящата учебна среда.

Отново на върха са ученици от НПМГ!

Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда

Златен медал завоюва Теодор Кусев от 8.клас на 54. Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Злато взе и Стоян Добрев, ученик от 9. клас, а Цветелина Върбанова, 9 клас, се сдоби с бронзов медал! 

Поздравления за отличниците и за техните преподаватели Людмила Кирилова и Невена Върбанова!

Световното първенство за юноши

Тервел Замфиров спечели бронзов медал на Световното първенство за юноши в Италия, Вал Маленко (ValMalenco), а Кристиан Георгиев e на 5-то място. 

Учениците от НПМГ печелят награди от състезания не само по точни, но и по хуманитарни науки

Талантливият човек се отличава от останалите по това, че работи върху себе си и затова успява. Показаха го и шестимата тазгодишни участници в ХХХІV Национална олимпиада по философия. В конкуренция с над 70 ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, те заеха призови места.

Златният медал във първа възрастова група спечели Михаил Филков от 9б клас с рекордните 497,5 точки, а Виктор Янев от 10д клас постигна 459 точки и 10 място, Мария Дабчева от 10е клас постигна 444,5 точки и 15 място, а Петра Григорова от 10е клас 400,5 точки и 34 място. Във втора възрастова група Бетина Ангелова от 11а клас постигна 461 точки и 8 място, а Георги Балтиев от 12б клас 442,5 точки и 13 място. Учениците от НПМГ печелят награди от състезания не само по точни, но и по хуманитарни науки, защото жаждата за знания и просторите на мисълта нямат предел за трудолюбивите и горди наши възпитаници!

Учителският състав подготвил учениците са Красимира Иванова, д-р Михаела Шанова и Гергана Драгиева.

Златен медал завоюва Теодор Кусев от 8.клас на 54. Национална олимпиада по химия и опазване на оклната среда. Злато взе и Стоян Добрев, ученик от 9. клас, а Цветелина Върбанова, 9 клас, се сдоби с бронзов медал!

Поздравления за отличниците и за техните преподаватели Людмила Кирилова и Невена Върбанова!

Добра новина !!! В престижното национално състезание Турнир на младите физици който се проведе 4-6 февруари 2022г. със сребърни медали бяха отличени отбор Маргаритка – Александра Петкова, Мария Павлова и Никола Пъдарев от 9в клас. Журито избра за разширения национален отбор, който да представи страната ни в Международния турнир на младите физици (IYPT),  в Тимишуара, Румъния следните ученици от НПМГ: Александра Петкова -9В, Стефан Николов – 11з и Явор Йорданов – 12з клас.

Ето някои от постиженията и успехите на нашите ученици:

На XVIII Национална младежка научно-приложна конференция, организирана от Федерацията на Научно-техническите съюзи в България, двама наши ученици спечелиха първа и втора награда. Първото място бе за Александър Николов от 12г клас, който представи  доклад на тема „Анализ и изследване на лекарства чрез изкуствен интелект“, а второто място бе присъдено на Михаела Папаринова от 12а клас с доклад на тема „Биоинформатика“. Представените доклади са включени и в сборникa с научни доклади към конференцията.

Д-р Галя Петрова е учител на нашите изключително успешни ученици.

Пожелаваме им все по-големи успехи на научното поприще!


На 20.12.2021 г. приключи XVIII Международна младежка олимпиада по науки – физика, химия и биология. Олимпиадата се проведе онлайн с виртуален домакин ОАЕ.

От НПМГ участие взеха Стоян Добрев от 9.Г (химия), Мила Гетова от 9.В (физика), Мартин Замфиров от 9.Д (биология).

Мила Гетова завоюва бронзов медал в индивидуалната надпревара. Стоян и Мартин останаха на точка под бронзовия медал и получиха почетни грамоти.

Отборът на Гимназията зае трето място, донасяйки бронзов медал за България.

Людмила Кирилова, Мариана Христова и Нели Михайлова са учителите на нашите участници, а ръководител на отбора беше Наско Стаменов.

Благодарим на екипа от преподаватели и ученици за отличното представяне и пожелаваме още по-големи успехи!

На 12.12.2021 г. завърши шестата Олимпиада на мегаполисите – отборно състезание по математика, информатика, физика и химия. Олимпиадата се проведе онлайн. Участваха 34  отбора от целия свят. Град София се представи с пълен отбор от 8 участници, формиран от СМГ и НПМГ.

На първо място се класираха отборите на Москва, Ханой, Букурещ, Хонконг, Санкт Петербург. Отборът на град София запази традицията и се класира на второ място заедно с отборите на Сингапур, Загреб, Белград, Истанбул, Ереван, Лима и Джакарта.

В индивидуалното класиране всички 8 участници спечелиха медали.

Учениците от НПМГ  Явор Йорданов (физика) и Иво Лозанов (химия) завоюваха съответно златен и бронзов медал.

Ръководители на учениците са госпожа Жана Кюркчиева и господин Наско Стаменов.

Специални благодарности на господин Стаменов, който сам подготви и реализира експерименталния кръг по химия.

Успехи на ученици от НПМГ в две математически състезания  тази есен

   Още в първия ден от връщането на учениците в класните стаи, пристигнаха и медалите от проведения есенен кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“, а те не са никак малко – общо 42 медала , спечелени от 73 наши участници. Най-радостни бяха, разбира се , петокласниците, които можете да видите на снимките.

А ето и резултатите по класове:

V клас – 37 участници – 32 медала, от тях – 6 бронзови, 17 сребърни, 9 златни;

VIII клас – 22 участници – 4 бронзови и 1 сребърен медала;  

IX клас – 5 участници – 3 бронзови медала;

X клас – 4 участници;  

XI клас – 5 участници – 1 сребърен и 1 златен медал.

Златните медали спечелиха: Велина Тодорова, Виктор Кукурешков, Дарина Александрова, Елица Димова, Ливия Лютова, Калоян Каракачанов, Сава Славков, Селена Бухова, Теодора Гончева и Рами Хенауи.

В есенния кръг на „Математика без граници“ са участвали над 18 200 ученици от 23 страни. Участниците от  V клас са 1625, от VIII клас – 359, а от IX- XII клас – 443.

  Отмина и Софийският математически турнир за ученици от II до VII клас, който се проведе онлайн на 6 ноември. Оттам можем да се похвалим с двама ученици от V клас, които постигнаха максималния резултат за състезанието – това са Калоян Каракачанов и Кристиян Кирков от V-Б клас, а Борислава и Таня Бачовски от V-А клас получиха удостоверения за отлично представяне, при общо 252 участници в турнира от V клас в страната.

  Пожелаваме успехи и в следващите състезания!

Два проекта на ученици от НПМГ спечелиха първа награда в секция “Биология, биомедицина, биоразнообразие и химия“ на VIII ученическа научна сесия на Ученическия институт на БАН:

 1. „Уред за възпроизвеждане на организми и култури (Инкубатор)”, разработен от Спас Власаков (12з клас) с научен ръководител д-р Галя Петрова и
 2. „Експериментално определяне на специфичен топлинен капацитет като функция на температурата на водни разтвори на LiCl” в съавторство от Иво Лозанов и Явор Йорданов (12з клас) и научен ръководител д-р Людмил Йовков.

Да им пожелаем още много успехи и занапред!

https://npmg.org/wp-content/uploads/2021/12/УчИ-БАН21_Грамоти_ученици_наградени_Page_03.jpg

https://npmg.org/wp-content/uploads/2021/12/УчИ-БАН21_Грамоти_ученици_наградени_Page_56.jpg

https://npmg.org/wp-content/uploads/2021/12/УчИ-БАН21_Грамоти_ученици_наградени_Page_57.jpg

ЗЛАТЕН МЕДАЛ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АСТРОНОМИЯ

Приключи 14-та международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе дистанционно. Явор Мирославов Йорданов от 12 з клас се представи блестящо и завоюва златен медал. Поздравления и пожелания за бъдещи успехи!

За учебната 2019/2020 година

Учениците на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов” се представят отлично на национални и международни олимпиади, състезания и научни конференции в областта на природо-математическите дисциплини, хуманитарните науки, изкуствата и спорта.

Последни постижения:

В периода 07-09.08.2020г. в гр. Варна се проведе Държавното лично-отборно
първенство по плуване за юноши и девойки старша възраст (15-17-годишни). В надпреварата взеха участие близо 300 състезатели от 42 клуба от цялата страна.

Виктор Христов, ученик в ІХ и клас на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в съревнование с две години по-големите момчета, с много воля и отлични плувания извоюва 3 медала:

сребърен на 200 метра бътерфлай
сребърен на 400 м съчетано плуване
бронзов на 200 м съчетано плуване.


Лауреати и първенци на националните кръгове на олимпиадите за учебната 2019/2020 година:

 • Матей Костадинов Петков – 12 клас – Математическа лингвистика
 • Кирил Теодоров Тошев – 12 клас – БЗО
 • Димитър Маринов Кутровски – 12 клас – БЗО
 • Ралица Кирилова Радева – 12 клас – Философия
 • Красимир Орлинов Маринов – 12 клас – Философия
 • Пролет Димова Инджова – 12 клас – Гражданско образование
 • Даниела Данаилова Герова – 12 клас – Гражданско образование
 • Георги Ивов Балджиев – 9 клас – НОИТ
 • Теодор Красимиров Вангелов – 9 клас – НОИТ
 • Денис Илиянов Цветков – 10 клас – НОИТ
 • Христо Симеонов Узунов – 8 клас – НОИТ
 • Алекс Петров Христов – 8 клас – НОИТ
 • Бетина Йорданова Йорданова – 8 клас – НОИТ
 • Рами Аид Хенауи – 9 клас – Математическа лингвистика
 • Кристофър Емилов Кирилов – 11 клас – Математическа лингвистика
 • Боряна Добринова Савчева – 8 клас – БЗО
 • Максим Стоянов Стоянов – 8 клас – БЗО
 • Яна Александрова Атанасова – 9 клас – БЗО
 • Момчил Николаев Кайкиев – 8 клас – ХООС
 • Иво Ивов Лозанов – 10 клас – ХООС
 • Явор Мирославов Йорданов – 10 клас – Астрономия

Постижения на учениците от НПМГ на националните кръгове на олимпиадите за учебната 2019/2020 година:


Част от нашите умни и талантливи участници на Нaционалната олимпиада по ИТ на сайта на СУ „Св. Кл. Охридски“


Ученици от НПМГ, класирани на 18-тия пореден Празник на химията 2020

Класиране в категория постер V – VIII клас – klasyrane_poster_5-8_1

Класиране в категория презентация IX – XII клас – klasyrane_prezentacyja_9-12

Проектите на учениците може да разгледате тук:

Silvena Burova_NPMG

Siyana Petrova_NPMG

Niya Lefterova_NPMG

Petar Stankov_NPMG

Ivaylo Petrov

Поздравления на учениците и техните преподаватели – Галя Петрова и Нина Илиева! 

Ученици от НПМГ, класирани

за НАЦИОНАЛЕН кръг на олимпиадата по физика

                       име

   клас

1

Константин Пламенов Кръстев

8

2

Даниел Любомиров Иванов

8

3

Мира Ивайлова Генчева

8

4

Димитър Венциславов Василев

9

5

Иво Ивов Лозанов

10

6

Явор Мирославов Йорданов

10

7

Димитър Стефанов Димитров

10

8

Трифон Божидаров Ефтов

11

9

Руси Ивайлов Шишманов

11

10

Петър Божидаров Тодоров

12

11

Илия Игнатов Стоянов

12

12

Ириней Белянов Василев

12


Петербургска олимпиада по астрономия

Провежда се в три кръга:
– Задочен
– Теоретичен
– Практически
Олимпиадата е международна с много висок рейтинг. В последните два кръга децата решават по едно и също време задачите. След изтичането на времето работите им се сканират и се изпращат на комисията в Русия. Тя проверява и определя класирането.

Явор Йорданов получи Диплом втора степен!

Браво!

Ти си гордост за НПМГ!


Всерусийска онлайн олимпиада по астрономия и астрофизика

Тази олимпиада се провежда за първи път. Отново е в три кръга:
– Тест
– Теоретичен
– Практически
На втори кръг отиват учениците, успешно преминали теста. Оценяването и класирането отново става от руска комисия.

Владимир Миланов получи Диплом втора степен!

Явор Йорданов  получи Диплом трета степен!

Браво!

Гордеем се с Вас!


В периода от 12.03.2020 до 18.03.2020 г.  се проведе „V-та Кавказка олимпиада по математика“ в гр. Майкоп, Република Адигея, Руска Федерация. Поради усложнената епидемиологична обстановка  в световен мащаб, свързана с коронавируса, за първи път организаторите решиха олимпиадата да се проведе дистанционно.

В олимпиадата взеха участие над 140 ученици от над 11 държави.

България беше представена от отбора на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в състав:

Младша възрастова група:

Георги Георгиев

Рами Хенауи

Старша възрастова група

Габриела Цветкова

Александър Милчев

Учениците от НПМГ завоюваха два бронзови  медала. Медалистите са Рами Хенауи и Александър Милчев.

Учителите по математика на учениците са Недялка Димитрова, Анелия Гочева, Мариана Кьосева и Атанас Сталев.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ, КОЛЕГИ!

ПОЗДРАВЛЕНИЯ, УЧЕНИЦИ!


Национално състезание „ТУРНИР НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ“

7 – 9 февруари 2020 г., гр. Кюстендил

 Окончателно класиране на отборите:

Място

Отбор

Училище

Град

1

Малък взрив

Американски колеж

София

2

Гиртеб

СМГ „Паисий Хилендарски“

ПЧМГ

София

2

Не Прави Моята Грешка

НПМГ „Акад. Любомир

Чакалов“

София

2

Мистерио

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

ГПЧЕ „Симеон Радев“

Радомир

Перник

 

Отборът на НПМГ (Христа-11в, Трифон 11в, Петър 12в) се класираха на второ място в Националното състезание „Турнир на маладите физици“. Техен Ментор беше Цанимир Александров.

Браво на екипа!

Пожелаваме още успехи!


Медали от Жаутиковска олимпиада в Казахстан

На 14.01.2020 г. на софийското летище кацна отбора на НПМГ от Международната Жаутиковска олимпиада в Казахстан.

Отборът на НПМГ беше в състав:

Математика – Матей Петков, Александър Милчев и Руси Шишманов
Информатика – Петър Петров и Георги Балджиев
Физика – Ириней Василев и Явор Йорданов

Носители на медали са:
Явор Йорданов – бронзов медал по Физика, с учител г-жа Жана Кюркчиева
Александър Милчев и Матей Петков – бронзови медали по Математика, с учител г-жа Недялка Димитрова

Учениците се представиха с медали и в състезание по баскетбол!
Поздравяваме учениците и техните учители за успеха!


На 6.12.2019г. отборът на НПМГ по футбол /юноши 11-12 клас/ спечели първо място на Районното първенство по футбол от „Ученически игри“ 2019/2020 година!

Браво!


Стипендии „CLUB CIO”

За осми път Клубът на ИТ мениджърите в България раздаде стипендии „CLUB CIO” на ученици с постижения в областта на точните науки и потенциал в сферата на информационните технологии. Учениците Матей Костадинов Петков 12 а и Явор Мирославов Йорданов от 10 з са сред избраните за тази година. Стипендиите целят да насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на ИТ за целите на бизнеса.


Международното състезание „Математика без граници“

На 28.10.2019 г. в НПМГ се проведе есенния кръг на международното състезание „Математика без граници“. От НПМГ имаше участници в горните две възрастови групи – 8 клас и 9-12 клас. От 8ми клас участваха 7 ученици, като Пламен Донев от 8б клас спечели сребърен медал, а Владислав Тулилов от 8а клас – бронзов. В групата 9-12 клас участваха 35 ученици, като Руси Шишманов от 11в, Петър Петров от 12б, Габриела Цветкова от 11б, Рами Хенауи от 9а, Любо Дилов от 9а, Ивайло Петров от 9б и Велизар Миланов от 11а спечелиха бронзови медали.


STAR и МЛАД #10: Недялка Димитрова и Матей Петков

В съвместната рубрика на Дарик радио и Vivacom „STAR и млад“ ви предствяме  Недялка Димитрова, учител в Националната природо-математическа гимназия, и Матей Петков – 12-класник в НПМГ и златен медалист от Олимпиадата по математическа лингвистика в Южна Корея.

https://darikradio.bg/star-i-mlad-10-nedalka-dimitrova-i-matei-petkov.html


Национално есенно състезание по физика

В периода 08-10.11.2019 г. в гр. Велико Търново се проведе Национално есенно състезание по физика. Учениците от НПМГ завоюваха бронзов медал, две първи, три втори и една трета награда. Явор Йорданов от 10 З клас завоюва бронзовия медал на специална тема.


Световно първенство по карате Карлови Вари, Чехия!

Категория 16-17 г. КАТА.
Иван Георгиев Лозанов – 10е клас, първо място, златен медал
 

Национално състезание по чужди езици и комуникативни умения „Аз мога –м тук и сега“

На петото Национално състезание по чужди езици и комуникативни умения „Аз мога –м тук и сега“, проведено от 8 до 10 ноември в град Девин, учениците на НПМГ отново показаха, че знаят и могат, като завоюваха златен и сребърен медал в най-оспорваната категория 9-10 клас. За втора поредна година Анна Павлова от 10ж клас зае второто място, а Явор Апостолов от 10а зае първото. Останалите ни ученици също се представиха достойно: Мартина Димитрова от 10в стана четвърта, а Йова Митова от 10и – пета. В категорията 11-12 клас и тримата ни участници попаднаха сред най-добрите: пето място за Васил Антонов от 12а и девето за Асен Лагадинов от 11в. С всяка изминала година състезанието става все по-популярно, броят на участниците се увеличава и конкуренцията е сериозна. Гордеем се с нашите ученици и им пожелаваме още много успехи.


….