Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов"

Успехи

Успехи за географите! 

Ученици от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ взеха участие в най-мащабното географско събитие в България – Българският географски фестивал, Бургас 2024 г. 

Геолого-географският факултет е основен съорганизатор на най-големия форум в България, популяризиращ науките за Земята. 

На 27 и 28 април 2024 г. се проведоха Индивидуалното състезание по география и Отборното състезание „Географиада“. Състезанията преминаха в присъствието на видни географи, учители от цялата страна, родители и стотици гости.“ 

НПМГ участва с два отбора 

Отборът, състоящ се от Иван Маджаров, X„Ж“, Борис Донков, X„Ж“, Страхил Димитров, V„А“ и Владимир Маринов, V„А“  клас, се представи отлично и взе купата за второ място. Ръководител на отбора е г-жа Василка Йорданова. Отборът, в който участваха Александър Николов, XI„Ж“, Ивайло Симеонов, IX„Ж“, Виктория Маринкова, V„А“, Михаил Велев, V„А“ клас, се представиха достойно.  

В индивидуалното състезание се постигнаха изключителни резултати: 

Златен медал спечели Борис Донков Х„Ж“ 

Сребърен медал спечели  Иван Маджаров Х„Ж“ 

Техен преподавател е г-жа Василка Йорданова 

Ето някои от акцентите от програмата: 

Национален кръг на олимпиадата по лингвистика

В периода 19-21 април в град Бургас се проведе Националният кръг на олимпиадата по лингвистика,  където учениците от НПМГ се представиха изключително.  В индивидуалното класиране завоюваха три сребърни медала – Ива Алексова от 8 е, Лилия Симеонова 9 е и Калина Иванова 10 а. В  отбора спечелил бронзов медал на отборното класиране участваха  Лилия Симеонова 9 е и Симеон Гълъбов от 11 з. Освен това, Калина Иванова е избрана в разширения отбор за Международната олимпиада по лингвистика, която ще се проведе август месец в Бразилия.

Пролетното математическо състезание за ученици от VIII-XII клас

В последните дни на месец март (от 29-ти до 31-ви) в град Русе се проведе Пролетното математическо състезание за ученици от VIII-XII клас. Тази година за пръв път то носеше името на видния русенски математик, учен и общественик проф. Дочо Дочев. През 1982 г. той поставя началото на тогавашните Зимни математически състезания в Русе.

В това значимо събитие Националната природо-математическа гимназия взе участие с 24 ученици. Особено добре се представиха нашите деветокласници. Първа награда в тази възрастова категория завоюва Георги Калбаков. Резултатът му е четвърти поред в окончателното класиране. Поздравления за Георги, за неговия преподавател Иво Кортезов и за всички наши ученици, които се включиха в състезанието!

49-та национална олимпиада по Биология и здравно образование гр.Ловеч, 22-24 март 2024 година

НПМГ участва с отбор от 62 ученици в 3 възрастови групи

🔆Във възрастовата група 8 клас на първо място се класира Елеонора Василева; на второ място – Биляна Миленова; на трето място – Александър Стаменов! От първо до 11 място в класирането са само ученици в 8 клас на НПМГ. Техни учители са г-н Валентин Дойнов, г-жа Милена Челенкова и д-р Галя Петрова.

✅Във възрастовата група 9-10 клас първо място (златен медал) получи Боян Ценов от 11 клас с учител г-н Валентин Дойнов!

⬆️В старшата възрастова група 11-12 клас трето място (бронзов медал) получи Стоян Добрев. Той, заедно с Момчил Петков от 12 клас (четвърто място); Мартин Замфиров, Александър Владимиров и Ангел Ангелов, ще участват в разширения отбор за Международната олимпиада по биология и имат шанс да представят България на МОБ в Казахстан тази година! С грамоти за отлични оценки се представиха и Антон Петров (11 място); Никола Борисов (14 място); Момчил Атанасов (15 място); Преслав Дряновски (16 място); Невена Брейчева (17 място); Константин Узун (18 място); Максим Стоянов, Никола Манолов и Ясен Разсуканов! Техни учители по биология са г-н Александър Милушев, г-жа Татяна Бобева и г-жа Мариана Христова

Благодарим за помощта и подкрепата на всички, които са участвали в подготовката на талантливи ученици!👏🏻👏🏻👏🏻

Национална олимпиада по Руски език

От 08 до 10 март 2024 година в гр. София се проведе НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО РУСКИ ЕЗИК.

Ученикът в НПМГ, Калоян Светозаров Стоянов от IX Е клас се класира втори и завоюва сребърен медал. Поздравления и на учителката му по руски език г-жа Йорданка Маринова!

LVI Национална олимпиада по химия и ООС

От 15.03 до 17.03 в град Гоце Делчев се проведе LVI Национална олимпиада по химия и ООС. НПМГ участва с отбор от 43 ученика от четири възрастови групи. Отличените ученици са:

II възрастова група: Ива Алексова, 8. Е, златен медал; Борис Петров, 8. Г, сребърен медал; Мартин Димитров, 8. Г, бронзов медал.

IV възрастова група: Боян Йорданов, 10. Д, сребърен медал. Той, заедно с Ана-Неда Караджова (10. Е, 4. място), ще участват в интензивната подготовка за подборното контролно, което определя отбора за Международната олимпиада по химия.

V възрастова група: Стоян Добрев, 11. Г, участва в разширения отбор за Международната олимпиада по химия. На официалната церемония по закриване, бяха наградени и г-жа Людмила Кирилова и г-жа Невена Върбанова, преподаватели на наградените ученици.

Отборът по физика на НПМГ по традиция участва в   Пролетното национално състезание по физика

Отборът по физика на НПМГ по традиция участва в   Пролетното национално състезание по физика. Тази година състезанието се проведе в град Кърджали и нашите ученици отново се представиха много успешно!  Ето и призовите ни места:

Сребърен медал и второ място в страната за Борислава Бачовска от VII а  клас.

III НАГРАДА за Теа Тодорова от VII  б клас. Отборно III МЯСТО за седмокласниците с ръководител госпожа Валентина Маринова.

Филип Алексиев, Атанас Голев и  Елен Елинова  от VIII в клас са отличени с III НАГРАДА. Ръководител на отбора е госпожа Нели Михайлова.

В трета възрастова група – IX клас отличени с II НАГРАДА са учениците от IX в клас Нора Георгиева и Станислав Янков. Отборно III МЯСТО за деветокласниците от НПМГ, техен преподавател е госпожа Светлана Лазарова.

В десети клас Дамян Петров завоюва Бронзов медал и трето място в страната, а Александър Ненов и Ралица Тончева от X в клас са отличени съответно с  I  и III НАГРАДА. В отборното класиране са на  II МЯСТО, а ръководител е господин Съби Теодосиев.

В четвърта възрастова група  Никола Борисов бе отличен с III НАГРАДА, а в отборното класиране  XI клас заеха III МЯСТО. Преподавател на учениците е госпожа Нели Михайлова.

На Специалната тема, съставена по Международната олимпиада по физика Божидар Бозов от XII в е с отличен резултат и III НАГРАДА!

Поздравления за всички участници и техните преподаватели  с пожелания за много бъдещи успехи!

Коледното математическо състезание

Отличия за наши ученици от Коледното математическо състезание

На 10.12.2023 г. се проведе традиционното Коледно математическо състезание  за ученици от I до VIII клас.

Участниците от нашето училище отново ни зарадваха с отличия от състезанието. Осем златни и три бронзови медала и две грамоти за отлично представяне завоюваха нашите ученици от V, VI и VII клас.

Златни медалисти са :

V клас:  Алекс Пламенов, Габриела Манова, Гергана Стоянова, Мартин Цолов, Метин Мурад

VI клас: Лилия Дамгалиева, Виктор Кожухаров

VII клас: Борислава Бачовска Поздравления за всички отличили се ученици! Желаем им нови успехи!

Зимни математически състезания

На Зимните математически състезания ученикът от 9.а клас Георги Минчев Калбаков представи достойно нашата гимназия като получи втора награда. Това го прави петият по сила деветокласник в страната.  

В отборното класиране в 9. клас, което тази година за съжаление е неофициално, гимназията заема 3-то място след отборите на СМГ и ПЧМГ. 

ЖАУТИКОВСКА ОЛИМПИАДА

Ученици на НПМГ завоюваха два медала от юбилейната двадесета Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика.

В периода от 8. до 13. януари 2024 г. след три поредни години, в които Олимпиадата се провеждаше онлайн, в град Алмати, Република Казахстан се проведе юбилейната 20-та Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. В едно от най-престижните международни състезания премериха сили над 600 ученици от 16 държави. България беше представена от 50 ученици, разпределени в 7 отбора.

НПМГ участва с пълен отбор, състоящ се от трима състезатели по математика (Димана Стойчева от 12. Б, Теодора Тотева от 12. Б и Венцислав Пейчев от 12. Б), двама по физика (Божидар Бозов от 12. В и Марин Танев от 11. В) и двама по информатика (Ерик Паскалев от 12. А и Боян Георгиев от 11. Б).

Божидар Бозов завоюва сребърен медал в надпреварата по физика.

Боян Георгиев завоюва бронзов медал в надпреварата по информатика.

Ръководители на отбора бяха г-жа Светлана Лазарова (преподавател по физика) и г-н Атанас Сталев (преподавател по математика). Пожелаваме още много успехи на нашите талантливи ученици!

РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „ТУРНИР НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ”

2–4 февруари 2024 г., гр. Велико Търново

•        В състезанието се оценяват способностите на участниците да решават проблеми с изследователски характер, да достигат до аргументирани изводи, както и да представят, анализират и обсъждат решенията на тези проблеми в научни дискусии, наречени физични битки.

•        Състезанието се провежда върху изследователски теми (задачи), които са избрани от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици се обявяват на интернет страницата му: www.iypt.org.

Отбор ЧАМП: Александра Петкова, Мила Гетова, Чавдар Ненов от 11В клас завоюваха ЗЛАТЕН медал.

Отбор ХИСТЕРЕЗИС: Николай Хранов, Константин Божков, Александър Ненов заслужиха СРЕБЪРЕН медал. В разширения отбор за международното състезание, което ще се проведе през лятото, бяха избрани : Александра Петкова, Мила Гетова, Чавдар Ненов, Константин Божков. На тях им предстои усилена подготовка за YIPT. Да им пожелаем УСПЕХ!!!!

Успех на отборът по физика на НПМГ в  Националното есенно състезание по физика

Отборът по физика на НПМГ по традиция участва в  Националното есенно състезание по физика. Тази година състезанието се проведе в град Копривщица и нашите ученици отново се представиха много успешно! Сред отличените за най-високи резултати вече има и седмокласници на НПМГ, които завоюваха отборно второ място в страната. В индивидуалното класиране Борислава Бачовска от 7 “А“ клас спечели III място (бронзов медал), а Невена Ралеваи Виктор Кукурешков  от 7 “Б“ клас  са отличени  с III награда.

Във втора възрастова група (8 клас) имаме трето място в  отборното класиране, а Филип Алексиевот 8 „В“е отличенс III награда.

Сред участниците в трета възрастова група (9 клас) имаме множество награди –  Калин Кирилов II награда, Никола Лилов III награда, Станислав  Янков и Теодор Илев са отличени с III награда. Отборно второ място в страната за учениците ни от 9 клас.

В четвърта възрастова група (10 клас) Николай Хранов спечели III  място (бронзов медал), а Александър Ненов III награда в индивидуалното класиране. Отборно трето място за 10 клас.

В пета възрастова група отборът се класира на  трето място в страната, а Деодор Величков от 11 „В“ се отличи с II награда.

На специалната тема, съставена по Международната олимпиада по физика Божидар Бозов от 12“В“ е с отличен резултат и III награда!

Поздравления за всички участници и техните преподаватели – Нели Михайлова, Светлана Лазарова, Валентина Маринова и Съби Теодосиев, с пожелания за много бъдещи успехи!

Поредните успехи на възпитаници от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“!

От 19.01. до 21.01.2024 г. в град Пловдив се проведе Националното състезание по лингвистика.

От НПМГ участваха девет ученици и те се представиха отлично. Двама от тях завоюваха медали:

Иван Ганчев от VIII г клас спечели сребърен медал, а Калина Иванова от ХА клас – бронзов медал. Учениците от НПМГ отново доказаха, че са знаещи и можещи във всички области на науката.

Доброволческо състезание между училищата “Купата на героите”

На 21.12.2023 г. от 10:30 часа в хоспис “Слънчев дом” (с. Мировяне) част от отбора на “НПМГ подава ръка”, участващ в доброволческото състезание между училищата “Купата на героите”, проведе коледна програма, която включваше литературно четене, песни, народни и латино танци. 

Една от песните беше добре познатата на възрастните хора- “Богатство” на Тангра, която те пяха заедно с изпълнителите. 

За литературното четене бяха подбрани изцяло авторски произведения на членове на отбора, с коледна тематика. 

Доброволците изпълниха и няколко типични български хора, които силно развълнуваха публиката, както и два всеизвестни западни танца “Румба” и “Ча-ча-ча”. 

Времето, прекарано в дома беше запълнено с разговори с възрастните, в които те разказваха любопитни моменти от живота си, истории за тях самите и за семействата им. 

Учениците от НПМГ изработиха картички с Коледни послания за възрастните хора от дома, които раздадоха лично. 

Пожеланията в картичките и разговорите с живущите в дома стоплиха сърцата им.

Отличия на Софийския математически турнир


Есенен кръг на математическия турнир „Математика без граници“


В Сеул, Южна Корея се проведе международното състезание WMTC


Успехи на математическото състезание „Ребус“


XII Международен фестивал на младите математици

От 1 до 8 септември в град Созопол се проведе XIIМеждународен
фестивал на младите математици.

НПМГ участва с два отбора ученици в състезателната група VIII – IX клас, които
заеха IV и VIIмясто в генералното класиране, но все пак донесоха за Гимназията III място.

Отборът с капитан Орлин Вълков и състезатели Георги Калбаков, Росен
Александров, Ясен Николов, Божидар Развигоров и Кристиян Петров зае IV място, а отборът на VII място е в състав: капитан
Дамян Будинов и състезатели Иван Стоянов, Виктория Славчева, Андреа Велинова,
Никола Петрунов и Кая Влаева.

Отборът на СМГ, в
който участваше и нашият ученик Александър Ненов (X в), зае VI място в групата X – XII клас.

Международна олимпиада по география

Атанас Иванов, който през тази учебна година бе ученик в 12 “ж” клас на НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, завоюва бронзово отличие на Международната олимпиада по география iGeo 2023, проведена в град Бандунг, Индонезия между 8 и 14 август. В най-престижното географско съревнование ученикът се надпреварва с още 176 участници от 46 държави в 3 теста – писмен, теренен и мултимедиен.
Атанас постигна поредния си завиден успех на международен географски форум,  допринасяйки за най-доброто представяне на националния ни отбор, който зае 4-то място в общото класиране по държави. 
Освен в състезателната част, учениците успяха да се потопят в природата и културата на екзотичната страна и да завършат множество приятелства. 
Пожелаваме на Атанас още успехи занапред! Преподавател Василка Йорданова!

Успехи по химия и ООС

От 07.04. до 09.04.23. г. в град Банско се проведе 24. Национално състезание по химия и опазване на околната среда. В него участие взе отборът на Националната природо-математическа гимназия, в състав Виктор Кузманов – XI З клас, Стоян Добрев – Х Г клас, Стелиан Илиев – XII Е клас, Мария Иванова – XII Г клас, Ангел Ангелов – Х Д клас и Екатерина Деянова – Х З клас. Отборът ни спечели второ място и сребърни медали!

В индивидуалното класиране оценки 6,00 имат Виктор Кузманов, Стоян Добрев и Стелиан Илиев. С оценка отличен 5,75 са Цветелина Върбанова – Х Г, Ангел Николов – Х Г, Мария Иванова и Васил Нейков – XI Е клас.

Учители на отлично представилите се ученици са Наско Стаменов, Невена Върбанова, Георги Чорев и Людмила Кирилова.

Поздравления и все повече успехи на талантливите ни ученици и техните учители!

В Празници на химията 2023 г. участие взе ученикът от 10 Г клас Сашо Димитров Димитров с презентация на тема Химия на отровните вещества. Той спечели първо място и освен това е отличен и със специална награда за изработка на видеопрезентация!

Поздравления за талантливото момче!

Медали от пролетния кръг на МБГ

 и класирани ученици  за финалния кръг

от проведения полуфинал в Стара Загора на 29.04.2023

 В пролетния кръг на състезанието “Математика без граници” участваха 106 наши ученици от 5, 6, 8, 9, 11 и 12 клас.

Те завоюваха общо 63 медала. 

5 клас: 3 златни, 14 сребърни и 13 бронзови ( 41 участници)

6 клас: 1 златен, 11 сребърни и 13 бронзови (42 участници)

8 клас: 1 бронзов ( 7 участници)

9 клас: 3 бронзови ( 8 участници)

10 клас – (2 участници)

11 клас: 1 бронзов ( 2 участници)

12 клас: 2 златни, 1 сребърен ( 4 участници)

Носители на златните медали са : 

Александър Праматаров, Христо Ботев, Адриан Куртев ( 5клас)

Борислава Бачовска ( 6 клас)

Деница Кунчева, Ивайло Петров (12 клас)

На 29.04.2023г  в гр.Стара Загора се проведе полуфиналът на състезанието, в който взеха участие 31 ученици от НПМГ.

За финала се класираха : 

5 клас: Даниел Али, Христо Ботев, Радислав Крушарски

6 клас: Максим Петков, Селена Бухова

8 клас: Иван Стоянов

9 клас: Андрея Загорска, Александър Кименов

Поздравления за медалистите и пожелания за успех на финалистите!

Успехи на Математическия турнир “Акад.Кирил Попов” в гр. Шумен

От 5 до 7 май 2023 г в гр. Шумен се проведе Математическия турнир “Акад. Кирил Попов” , в който взеха участие  590 ученици от 2 до 8 клас от цялата страна. НПМГ участва в турнира  с 30  състезатели:  8 от осми клас и по 11 от пети и от шести клас. Турнирът включва два отделни етапа – индивидуално състезание и отборно състезание. Всеки отбор се състои от 4 човека ( или от 3 , ако няма друга възможност). Нашите ученици бяха разпределени в 2 отбора от 8 клас; 3 отбора от 5 клас и 3 отбора от 6 клас. Двата отбора на осмокласниците се класираха на 4 място и, за съжаление, останаха без награда. Първият отбор на шестокласниците завоюва 3-то място в отборното състезание и така обогати колекцията на НПМГ с още една купа. Поздравяваме носителите на купата: Борислава Бачовска ,  Велина Тодорова, Сава Славков и Теа Тодорова!

Постижения на наши ученици на Пролетните математически състезания

От 24 до 26 март в градовете Варна и Бургас се проведоха Пролетните математически състезания  съответно за ученици от двете възрастови групи : V-VII клас и VIII-XIIклас. Нашите ученици се представиха повече от достойно и завоюваха следните отличия:

Възрастова група V-VII клас:

1-ва награда за Виктор Кожухаров от 5 клас;

Не беше правено отборно класиране в тази възрастова група.

Възрастова група VIII-XIIклас:

VIII клас

1-ва награда  – Георги Калбаков

2-ра награда  – Орлин Вълков

3-та награда  – Росен Александров

Отборно класиране: 3-то място

IX клас

3-та награда Александър Кименов

XII клас:

3-та награда Рами Хенауи

3-та награда Симона Даварска

3-та награда Ивайло Петров

Отборно класиране: 2-ро място

Успехи на учениците на НПМГ на Националния кръг на олимпиадата по физика

От 21 до 23 април 2023 г., РУО–град София и 145 ОУ „Симеон Радев“ бяха домакини на 55-тото издание на Националния кръг на олимпиадата по физика, проведен в два етапа – теоретичен и експериментален. Право на участие имаха допуснатите 120 ученици от цялата страна, класирани на първите места в областния кръг на олимпиадата по физикa.

Разпределението на резултатите по състезателни групи:

Втора състезателна група: Станислав Янков – НПМГ, златен медал – ученик на Светлана Лазарова; Нора Георгиева – пето място; Иван Дойчев – деветнадесето място

Трета състезателна група: Александър Ненов -пето място, Николай Хранов – шесто място

Четвърта състезателна група: Александра Петкова – единадесето място, Мила Гетова- дванадесето място, Чавдар Ненов – деветнадесето място.

Пета състезателна група: Божидар Бозов- шесто място,  Владимир Миланов – осмо място, Павел Писанов- петнадесето място, Явор Неделчев – двадесето място, Теодор Порязов – двадесет и седмо място. Божидар Бозов от 11 клас и Владимир Миланов от 12 клас са лауреати и влизат в разширения отбор за подготовка на Международната олимпиада по физика в Япония.

Поздравления и още много успехи за всички участници и техните ръководители!

Пореден повод за гордост от географите ни!

На 22 и 23 април 2023 се проведе VIII Български географски фестивал с домакин Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Фестивалът включваше разнообразни събития – презентации, състезания и конкурси, които събраха на едно място географската общност в страната. Гимназията взе активно участие във всички дейности с ученици от 5. до 12. клас. В различните състезания НПМГ “Акад. Любомир Чакалов” затвърди любознанието, устремът и силната подготовка по география и икономика с множество призови класирания в индивидуалните състезания и конкурси, но и в отборните такива.

В кулминацията на фестивалната програма – отборното състезание “Географиада”, учениците на нашата гимназия съставиха 9 отбора и се представиха отлично в квалификационния кръг на съревнованието, който бе на изключително високо ниво. В заключителния етап, където 10-те най-добри мериха знания в оспорвана надпревара, отборите на НПМГ бяха цели три. Отборът “Космополити” в състав: Стелиан Любомиров (капитан, 12ж), Димитър Захариев (9 ж), Анна Вълкова (5 б), Христо Ботев (5 б) зае почетното трето място.

В останалите индивидуални състезания успехите на гимназията също бяха завидни.

Индивидуално състезание:

– златен медал за Ивайло Симеонов от 8 ж клас

– сребърен медал за Борис Донков от 9 ж клас

– бронзов медал за Николета Колева от 12 ж клас

– златен медал за Атанас Иванов от 12 ж клас

В останалите фестивални конкурси гимназията също излъчи победители. В събитията за изработване на географски карти ( Мапатон и картографски конкурс “Дигитална география) отличени бяха:

Мария Костова (10 ж), трета награда                                                                                                                                               

Михаела Василева (10 ж), трета награда                                                                                                                                           

Татяна Петкова (10 ж), втора награда                                                                                                                                               

Атанас Иванов (12 ж), първа награда                                                                                                                                                  

Николай Найденов (12 ж), втора награда                                                                                                                                           

Николета Колева (12 ж), втора награда

Преподаватели на учениците са Василка Йорданова, Мария, Вълкова и Мариан Върбанов.

Пожелаваме на географската ни общност все повече и по-големи успехи, които да носят щастие на учениците и гордост на преподавателите!

Гимназията ни се радва на един от най-големите успехи в областта на географията!

Между 31.03 и 02.04. 2023 г. се проведе Националният етап на ХIX-та Националната олимпиада по география и икономика в гр. Русе.

Девет ученици от НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, класирани във всяка от възрастовите групи от 8. до 12. клас, взеха участие в олимпиадата. Тя се състоя от писмен и мултимедиен тест, а седем участници с най-висок резултат в съответната група преминаха към следващия етап – решаване на казус или научен проблем.

Така отборът на гимназията ни се завърна с 4 медала.

Три медала във възрастовата група на 8. и 9. клас:

Борис Донков – първо място;

Камен Арнаудов – второ място;

Иван Маджаров – трето място.

Преподавател г-жа Василка Йорданова.

В групата на 11. и 12. клас първо място и званието „лауреат“ получи Атанас Иванов от 12. ж клас. Преподавател г-жа Василка Йорданова.

Другите ни участници също се представиха достойно и затвърдиха успеха на гимназията:

8.-9. клас – Биляна Лазарова и Габриела Крачунова

10. клас – Александра Димитрова и Петър Калайджиев

11.-12. клас – Николай Найденов

Преподаватели по география и икономика на учениците са г-жа Василка Йорданова и г-жа Мария Вълкова.

Пожелаваме на географите в гимназията ни още много и по-големи успехи и поводи за гордост!

Успехи и бронзов медал от Romanian masters of physics

В периода 20-25.03.2023 в Букурещ, Румъния се проведе деветото състезание Romanian masters of physics. Българският отбор завоюва три бронзови медала и две почетни грамоти. Владимир Руменов Миланов от 12в клас е носител на един от бронзовите медали и има най-висок резултат на теоретичния кръг. Да го поздравим и да му пожелаем още много бъдещи успехи.

Успехи на Националната олимпиада по химия и ООС

От 17.03 до 19.03.23 г. в Стара Загора беше проведена 55-та Национална олимпиада по химия и ООС. В нея участие взеха 30 ученици от НПМГ. Представянето на всички участници беше блестящо.

Стоян Добрев от Х г клас (учител Людмила Кирилова)  завоюва златен медал в IV възрастова група. В същата група на четвърто и пето място са Ангел Ангелов от Х Д клас (учител Марта Велкова) и Екатерина Деянова от Х З клас (учител Людмила Кирилова). И тримата ученици ще участват в подготовката на разширения отбор за Международната олимпиада по химия.

Във II възрастова група Теодор Кусев (учител Невена Върбанова) завоюва златен медал, а Ана-Неда Караджова (учител Невена Върбанова) – бронзов медал.

Поздравления за всички ученици и техните учители!

Медали от “Математика без граници” – зимен кръг

На проведения зимен кръг на международното математическо състезание “Математика без граници” нашите ученици отново ни зарадваха с много медали : петокласниците – 1 златен, 13 сребърни и 12 бронзови; шестокласниците – 3 златни, 6 сребърни и 7 бронзови; осмокласниците – 2 сребърни, 1 бронзов; деветокласниците – 2 сребърни, 3 бронзови; десетокласниците – 1 бронзов и единадесетокласниците – 1 бронзов.

  Поздравления за всички медалисти и най-вече за тримата ученици, които спечелиха златни медали:  Александър Праматаров – 5 клас, Велина Тодорова и Теа Тодорова – 6 клас!  

Успехи от Национално пролетно състезание по физика!

Учениците от НПМГ се върнаха с много индивидуални и отборни награди от Националното пролетно състезание по физика, което се проведе от 04 – 06 март 2023 г. в гр. Варна.

Златен медал на тема за 10 клас спечели Александра Петкова от 10 “в“ клас.

Бронзов медал  на тема  за 11 клас взе Явор Неделчев от 11 „в“ клас.

Отличени с втори награди са: Станислав Янков 8 „в“ и Дамян Петров 9 „в“.

С трета награда са: Георги Момчилов 9 „в“, Марин Танев 10 „в“, Мила Гетова 10 „в“ и Мира Генчева 11 „в“.

С второ място в отборното класиране  на страната се завръщат групите от 8, 10 и 11 клас!

Поздравления за достойното представяне  на учениците, явили се на специалната тема: Божидар Бозов 11 „в“, Владимир Миланов 12 „в“, Павел Писанов 12 „в“, както и за целият отбор на НПМГ, които за пореден път показаха знания, умения и класа!

Поздравления и за техните преподаватели: Жана Кюркчиева, Нели Михайлова, Валентина Маринова и Светлана Лазарова! С пожелания за творческо вдъхновение и много бъдещи успехи!

Бронзов медал за НПМГ от Международната Жаутиковска олимпиада

В периода 1-10 февруари 2023 г. се проведе 19-тото издание на едно от най-престижните състезания в областта на точните науки – Международната Жаутиковска олимпиада в Казахстан. Олимпиадата се провежда в три дисциплини – математика, физика и информатика.

В Жаутиковската олимпиада участваха над 1000 ученици от Армения, Азербайджан, Беларус, България, Грузия, Германия, Индия, Индонезия, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Перу, Румъния, Русия, Сърбия, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Узбекистан, Виетнам.

НПМГ участва в олимпиадата с отбор в състав: Рами Хенауи 12.а, Димана Стойчева 11.б, Евгени Георгиев 11.б – Математика

Владимир Миланов 12.в, Божидар Бозов 11.в – Физика

Ерик Паскалев 11.а, Боян Георгиев 10.б – Информатика

Рами Хенауи завоюва бронзов медал. Останалите ни участници се представиха отлично и малко не им достигна за медал.

Американската математическа лига – ARML

На 28.01.2023г тринадесет ученици от шести клас на НПМГ участваха дистанционно в математическо състезание  на САЩ с международно участие. Състезанието е квалификационен кръг от годишните състезания на Американската математическа лига и е известно като ARML. Участниците се състезаваха както индивидуално, така и отборно. Макар, че времето за подготовка беше твърде малко и шестокласниците нямаха опит в такъв тип състезания, те се представиха много добре и девет от нашите ученици се класираха за следващия кръг. Поздравления за класиралите се: Борислава и Таня Бачовски, Велина и Теа Тодорови, Калоян Каракачанов, Мила Генкова, Лина Дамянова, Пламен Големанов, Стефан Желев! Желаем им успех на следващия кръг! Искаме да поздравим и Ливия Лютова, Елица Димова, Яна Стоянова и Кристиян Кирков, които не се класираха за следващия етап, но се представиха достойно в надпреварата.

На Районно първенство на 18.01.23 в район ,,Лозенец“ участваха момчета от 8-10 клас юноши и извоюваха четвърто място

Национално състезание „Турнир на младите физици“

В престижното национално състезание „Турнир на младите физици“, който се проведе 3-5 февруари 2023 г. в гр. Кюстендил със сребърни медали бяха отличени отбор ЧАМП – Александра Петкова, Мила Гетова, Чавдар Ненов от 10в клас.

На IV място е отбор Хистерезис – Никола Пъдарев, Марин Танев от 10в клас, Васа Атанасова, Константин Божков от 9в клас.

На VII място е отбор НПМГ-26 – Мартин Канлиев, Стефан Николов-12з и Александър Ненов, Николай Хранов от 9в клас.

Журито избра за разширения национален отбор, който да представи страната ни в Международния турнир на младите физици (IYPT) в Пакистан (18-25.07.2023г.) следните ученици от НПМГ: Александра Петкова -10В, Мила Гетова-10в, Мартин Канлиев – 12зклас.

За отбелязване е, че ръководител на отборите  е Трифон Ефтов, който е възпитаник на НПМГ, а сега е студент във Физически факултет.

Успехи на наши ученици от математически състезания

Успехи на наши ученици от математически състезания от месец декември 2022

През втората половина на месец януари получиха наградите си най-добре представилите се ученици в две трациционни математически състезания – турнирът “ Иван Салабашев“ и Коледното математическо състезаниекоито се проведоха още през месец декември 2022г.

Сега, с приключването на първия учебен срок, искаме да не пропуснем да поздравим тези наши ученици от 5, 6, 8 и 9 клас, които се представиха най-добре и  спечелиха медали. Пожелаваме им да продължават да са сред най-добрите и да печелят още награди! А ето и кои са те:

5 клас:  Христо Ботев – сребърен медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Кристиан Пламенов – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Борис Кисьов – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Виктор Кожухаров – златен медал от Коледното математическо състезание

Ника Атанасова – златен медал от Коледното математическо състезание

Радина Станева – златен медал от Коледното математическо състезание

Кристиан Пламенов – сребърен медал от Коледното математическо състезание

Христо Ботев – бронзов медал от Коледното математическо състезание

6 клас : Сава Славков – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Теодора Гончева  – златен медал от Коледното математическо състезание

8 клас: Александър Веселинов – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Георги Калбаков – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Никола Лилов – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Орлин Вълков – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

9 клас: Димитър Василев – бронзов медал от математическия турнир „Иван Салабашев“

Успехи на 10-то издание на международния турнир „Математика без граници“

На 11 ноември приключи есенният кръг на 10-то издание на международния турнир „Математика без граници“. В него участваха 22 678 ученици от 24 страни.   

 С радост съобщаваме, че нашите 127 участници завоюваха 89 медала, които получиха преди броени дни.

 А ето и отличията по класове :

5 клас –  4 златни, 20 сребърни; 12 бронзови медала ; 44 участници

6 клас – 10 златни, 12 сребърни, 13 бронзови медала; 44 участници

8 клас – 3 сребърни и 7 бронзови медала; 16 участници

9 клас – 1 сребърен и 6 бронзови медала ; 17 участници

10 клас – 5 участници

11 клас – 1 участник – сребърен медал

Учениците със златни медали от 5 клас са: Адриан Куртев, Александър Праматаров, Димитър Атанасов, Ника Атанасова.

           Учениците със златни медали от 6 клас са : Борислава Бачовска, Велина Тодорова, Виктор Кукурешков, Дарина Стоилкова, Димитър Димитров, Зорница Дикова, Максим Петков, Сава Славков, Симеон Аспарухов, Теа Тодорова.

Поздравяваме децата и техните учители и им пожелаваме нови успехи!

Успехи от Есенния математически турнир „Акад. Стефан Додунеков“

От 18 до 20 ноември се проведе IVX издание на Есенния математически турнир „Акад. Стефан Додунеков“ – в гр. София за учениците от 5 до 7 клас и във Велико Търново – от 8 до 12 клас. Учениците от НПМГ се представиха достойно и част от тях бяха отличени със следните награди:

5 клас:

Моника Мартин Бамбекова – сребърен медал

Станислав Теодорев Тошев – сребърен медал

Ника Димитрова Атанасова – бронзов медал

Бояна Любенова Дрянкова – бронзов медал

Иван Иванов Георгиев – бронзов медал

6 клас:

Велина Валентинова Тодорова – златен медал

Борислава Иванова Бачовска – грамота за отлично представяне

Теа Валентинова Тодорова- грамота за отлично представяне

8 клас:

Георги Минчев Калбаков – бронзов медал

Виктория Илианова Славчева – първа награда

9 клас:

Александър Георгиев Кименов – трета награда

12 клас:

Рами Аид Хенауи – бронзов медал

Поздравления за всички участници  и техните преподаватели!

Успехи от Национално есенно състезание по физика!

В град Сливен от 11 до 13 ноември 2022 г. се проведе Есенното национално състезание по физика.  Учениците от НПМГ спечелиха много индивидуални и отборни награди.

8 клас: Калин Кирилов и Станислав Янков – втора награда, Иван Дойчев – трета награда. Отборно класиране – второ място.

9 клас: Николай Хранов – втора награда, Ралица Тончева – трета награда.

10 клас: Александра Петкова – първа награда, Марин Танев – втора  награда, Деодор Величков и Мила Гетова – трета награда. Отборно класиране – второ място.

11 клас: Явор Неделчев – втора награда,  Мира Генчева – трета награда. Отборно класиране – второ място.

12 клас: Отборно класиране – трето място.

Специална тема: Владимир Миланов – златен медал. 

Поздравления за всички участници  и техните преподаватели по физика!

Международна олимпиада по и астрономия астрофизика (IOAA)

Между 14 и 22 август 2022 г. в Кутаиси, Грузия, се проведе присъствено 15-ата Международна олимпиада по и астрофизика (IOAA). На форума участваха 240 състезатели от 48 държави. Българските участници се представиха отлично, като всичките петимата състезатели грабнаха медал – 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзово отличия! 

Явор Йорданов завоюва поредния си златен медал.

Поздравления!

35– ият  Международен турнир на младите физици

От 17 до 23 юли в Тимишоара, Румъния се проведе 35– ият  Международен турнир на младите физици. Българският отбор регистрира най-доброто си постижение от 2015 год. насам, спечелвайки бронзов медал. Своя принос за този успех дадоха Явор Йорданов (12 клас) и Стефан Николов (11 клас)

52-та Международна олимпиада по физика

От 10 до 17 юли онлайн (с домакин Швейцария) се проведе 52-та Международна олимпиада по физика. Българският отбор регистрира най-доброто си постижение от началото на олимпиадата през 1967 год. , спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Явор Йорданов е един от носителите на бронзов медал.

Успехи на ученици от НПМГ във финала на Международното математическо състезание “Математика без граници“

  От 1 до 5 юли в град Несебър се проведе финалът на международното математическо състезание “Математика без граници“ – 2022, в който участваха 6 ученици от 5 клас и 4 ученици от 8 клас от НПМГ, които спечелиха общо 4 златни , 3 сребърни, 5 бронзови медала и една купа. В индивидуалното състезание за възрастова група – 5 клас  Велина Тодорова спечели златен медал, Борислава Бачовска, Даниел Христов и Симеон Аспарухов спечелиха сребърни медали , а Теа Тодорова – бронзов медал; за възрастова група – 8 клас Чавдар Георгиев спечели бронзов медал. В отборното състезание за възрастова група – 5 клас Велина Тодорова, Селена Бухова и Симеон Аспарухов завоюваха златни медали , а в отборното състезание за възрастова група – 8 клас Андрея Загорска, Мартин Петров и Чавдар Георгиев получиха бронзови медали. Беше проведено и математическо състезание за решаване на алгебрични уравнения “Лудовико Ферари“, в което участваха Андрея Загорска и Мартин Петров от 8 клас и Мартин се класира на трето място и беше награден с купа. С награда – плакет  беше удостоена госпожа Анелия Гочева – ръководител на групата и учител на учениците от 5 клас, които се завърнаха с 4 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Поздравяваме нашите участници за чудесното представяне и им пожелаваме да работят с ентусиазъм за постигане на нови успехи !

Първо място на конкурса “Млади изобретатели“ на фондация „Миню Балкански“

На 19.06.2022 г. в с. Оряховица за поредна година се проведе конкурса за млади изобретатели. Състезанието се организира от фондацията на световноизвестния  български учен и меценат професор Минко Балкански.  В надпреварата участват ученици от цялата страна с изявен интерес към точните науки, програмирането и езиците, като им дава възможност да представят своите изобретения пред изтъкнати специалисти.

Учениците от 10 „В“ клас, Милен Вучев, Даниел Иванов, Мира Генчева, Константин Кръстев и Явор Неделчев, бяха отличени с почетното първо място за работата си по проекта в ИОМТ на БАН и изследванията на „Оптичен сензор за магнитно поле и ток“. Получените при такова проучване резултати могат да се използват при измерване на тока във високоволтовите съоръжения, като методът има редица предимства пред традиционните измервателни устройства и висока точност.Овергаз отново подкрепи младите изобретатели, като осигури наградите в конкурса – приспособления за доразвиване на техните изобретения.

Поздравления за успеха, с  пожелания за още много поводи за гордост и покоряване на нови научни върхове!

Преподаватели на учениците по физика са госпожа В. Маринова и проф. Г. Дянков от ИОМТ на БАН.

Успешно представяне на наши ученици на Националната конференция по въпросите на обучението по физика

Юбилейната 50-та конференция по физика на тема“ Климатичните промени и образованието по физика“ се проведе в периода 2-5 юни 2022г. в град Варна. Учениците от НПМГ участваха в Младежката сесия на конференцията и бяха отличени с  множество награди. Десислава Михайлова и Андрей Конов от 8 клас, получиха специална награда за снимки и описание на природни феномени, които са продукт от климатичните въздействия. Красимир Петров от 8 клас спечели второ място за есе на тема: „Причини за климатичните промени, последици от тях и влиянието им върху околната среда“.

Михаил Филков и Радослав Ямаков от 9 „Б“ клас спечелиха второ място на Младежката сесия с филм на тема: „Парниковите газове и изменението на климата“.

Учениците от 10 „В“ клас, Константин Кръстев, Даниел Иванов, Милен Вучев, Мира Генчева, Силвия Канджичка и Явор Неделчев представиха  работата си проект, свързан с научно изследване проведено  в ИОМТ на БАН. Двете презентации за  “ Оптичен сензор на магнитно поле и електричен ток“ бяха представени както на Младежката сесия, така и в заключителния етап на конференцията пред научната общност.

Поздравления за всички участници и научни ръководители!

Пореден успех на нашите ученици в областта на информационните технологии!

Отново доказваха, че знаят и могат навсякъде, че за таланта няма граници!

На XI-то Национално състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства за ученици от 7. до 12. клас „Аз мога тук и сега“ в гр. Девин от 3 до 5 юни сред от 477 участници учениците от НПМГ се представиха достойно:

В ТОП10 в категориите „Видеоклип“, „Front-end web development – HTML, CSS, JS“ и „Game Dev“ са класирани:

XXV  Национална олимпиада по астрономия

От 6 до 8 май 2022г. се проведе юбилейната XXV  Национална олимпиада по астрономия с домакин  гр. Бургас. В Олимпиадата взеха участие 11 наши представители – Николай Хранов, Дамян Петров, Калоян Иванов, Васа Атанасова, Чавдар Ненов, Олег Мавров, Никола Пъдарев, Владимир Миланов, Явор Йорданов, Виктор Герасимов и Мартина Дочева, разпределени в три възрастови групи. В първия състезателен ден учениците решаваха 4 задачи за 5 астрономически часа, а във втория – тест с въпроси и задачи с продължителност 1,5 часа. Младите ни астрономи показаха добри резултати, а някои се класираха на челни позиции с възможност за участие в подбор за Международната олимпиада. Явор Йорданов, който редовно представя страната ни в редица престижни състезания, се открои в своята състезателна група и спечели ЗЛАТЕН МЕДАЛ. На Явор, който е абитуриент тази година, пожелаваме. още много успехи! Гордеем се с нашите олимпийци и с техните преподаватели!

Ученик от НПМГ със златен медал по философия

Талантливият човек се отличава от останалите по това, че работи върху себе си и затова успява. Това показаха и шестимата участници на НПМГ в ХХХІV Национална олимпиада по философия. В конкуренция с над 70 ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, те заеха призови места. Златният медал в първа възрастова група спечели Михаил Филков от 9б клас с рекордните 497,5 точки. Учениците от НПМГ печелят награди от състезания не само по точни, но и по хуманитарни науки, защото жаждата за знания и просторите на мисълта нямат предел за трудолюбивите и горди възпитаници на гимназията! Преподавател на ученика е г-жа Красимира Иванова, която черпи своето вдъхновение от таланта и знанията на своите ученици и подкрепящата учебна среда.

Отново на върха са ученици от НПМГ!

Нови успехи на нашите петокласници в математическите състезания през февруари и март

През месеците февруари и март се проведоха няколко математически състезания, в които участваха петокласниците на НПМГ :

 зимен кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“ ( на 06.02 ) с общо 1316 участници от 19 държави в тази възрастова група;

 пролетен кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“  (на 20.03 ) с общо  991 участници от 18 държави в тази възрастова група;

„Европейско кенгуру“ – на 17.03 , с общо 4141 участници от страната в тази възрастова група;

Пролетно математическо състезание на 26.03, с общо 536 участници от страната в тази възрастова група.

Ето как се представиха петокласниците на НПМГ.

На състезанието „Европейско кенгуру“ участваха 51 наши ученици от 5а и 5б клас. Средният резултат от тяхното представяне е 68,37 точки ( при средно за страната – 42,09), като Селена Бухова от 5б клас постигна максималния резултат за това състезание от 100 точки.

На Пролетното математическо състезание имахме 27 участници от 5а и 5б  клас, като трима от тях – Велина Тодорова , Невена Ралева и Теа Тодорова (от 5б клас ) постигнаха максималния резултат за състезанието от 26 точки.

В зимния кръг на „Математика без граници“ участваха 40 петокласници от НПМГ, които спечелиха 32 медала : 5 златни, 16 сребърни и 11 бронзови. В пролетния кръг на същото състезание отново участваха 40 ученици от 5а и 5б клас и те спечелиха 31 медала : 2 златни, 20 сребърни и 9 бронзови. Носители на седемте златни медала от двата кръга са Александра Малюк, Даниел Христов и Лина Дамянова от 5а клас и Мая Милойкова, Теа Тодорова, Велина Тодорова и Дарина Стоилкова от 5б клас.

Дотук общо в трите кръга на „Математика без граници“ са спечелени 95 медала: 16 златни, 52 сребърни и 26 бронзови. Най-добро общо представяне от трите кръга има Велина Тодорова от 5б клас – 2 златни медала и един сребърен медал.

Поздравяваме нашите най-малки ученици за постигнатите успехи и положените усилия и им пожелаваме да се представят все по-добре!

Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда

Златен медал завоюва Теодор Кусев от 8.клас на 54. Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Злато взе и Стоян Добрев, ученик от 9. клас, а Цветелина Върбанова, 9 клас, се сдоби с бронзов медал! 

Поздравления за отличниците и за техните преподаватели Людмила Кирилова и Невена Върбанова!

Световното първенство за юноши

Тервел Замфиров спечели бронзов медал на Световното първенство за юноши в Италия, Вал Маленко (ValMalenco), а Кристиан Георгиев e на 5-то място. 

Учениците от НПМГ печелят награди от състезания не само по точни, но и по хуманитарни науки

Талантливият човек се отличава от останалите по това, че работи върху себе си и затова успява. Показаха го и шестимата тазгодишни участници в ХХХІV Национална олимпиада по философия. В конкуренция с над 70 ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, те заеха призови места.

Златният медал във първа възрастова група спечели Михаил Филков от 9б клас с рекордните 497,5 точки, а Виктор Янев от 10д клас постигна 459 точки и 10 място, Мария Дабчева от 10е клас постигна 444,5 точки и 15 място, а Петра Григорова от 10е клас 400,5 точки и 34 място. Във втора възрастова група Бетина Ангелова от 11а клас постигна 461 точки и 8 място, а Георги Балтиев от 12б клас 442,5 точки и 13 място. Учениците от НПМГ печелят награди от състезания не само по точни, но и по хуманитарни науки, защото жаждата за знания и просторите на мисълта нямат предел за трудолюбивите и горди наши възпитаници!

Учителският състав подготвил учениците са Красимира Иванова, д-р Михаела Шанова и Гергана Драгиева.

Златен медал завоюва Теодор Кусев от 8.клас на 54. Национална олимпиада по химия и опазване на оклната среда. Злато взе и Стоян Добрев, ученик от 9. клас, а Цветелина Върбанова, 9 клас, се сдоби с бронзов медал!

Поздравления за отличниците и за техните преподаватели Людмила Кирилова и Невена Върбанова!

Добра новина !!! В престижното национално състезание Турнир на младите физици който се проведе 4-6 февруари 2022г. със сребърни медали бяха отличени отбор Маргаритка – Александра Петкова, Мария Павлова и Никола Пъдарев от 9в клас. Журито избра за разширения национален отбор, който да представи страната ни в Международния турнир на младите физици (IYPT),  в Тимишуара, Румъния следните ученици от НПМГ: Александра Петкова -9В, Стефан Николов – 11з и Явор Йорданов – 12з клас.

Ето някои от постиженията и успехите на нашите ученици:

На XVIII Национална младежка научно-приложна конференция, организирана от Федерацията на Научно-техническите съюзи в България, двама наши ученици спечелиха първа и втора награда. Първото място бе за Александър Николов от 12г клас, който представи  доклад на тема „Анализ и изследване на лекарства чрез изкуствен интелект“, а второто място бе присъдено на Михаела Папаринова от 12а клас с доклад на тема „Биоинформатика“. Представените доклади са включени и в сборникa с научни доклади към конференцията.

Д-р Галя Петрова е учител на нашите изключително успешни ученици.

Пожелаваме им все по-големи успехи на научното поприще!


На 20.12.2021 г. приключи XVIII Международна младежка олимпиада по науки – физика, химия и биология. Олимпиадата се проведе онлайн с виртуален домакин ОАЕ.

От НПМГ участие взеха Стоян Добрев от 9.Г (химия), Мила Гетова от 9.В (физика), Мартин Замфиров от 9.Д (биология).

Мила Гетова завоюва бронзов медал в индивидуалната надпревара. Стоян и Мартин останаха на точка под бронзовия медал и получиха почетни грамоти.

Отборът на Гимназията зае трето място, донасяйки бронзов медал за България.

Людмила Кирилова, Мариана Христова и Нели Михайлова са учителите на нашите участници, а ръководител на отбора беше Наско Стаменов.

Благодарим на екипа от преподаватели и ученици за отличното представяне и пожелаваме още по-големи успехи!

На 12.12.2021 г. завърши шестата Олимпиада на мегаполисите – отборно състезание по математика, информатика, физика и химия. Олимпиадата се проведе онлайн. Участваха 34  отбора от целия свят. Град София се представи с пълен отбор от 8 участници, формиран от СМГ и НПМГ.

На първо място се класираха отборите на Москва, Ханой, Букурещ, Хонконг, Санкт Петербург. Отборът на град София запази традицията и се класира на второ място заедно с отборите на Сингапур, Загреб, Белград, Истанбул, Ереван, Лима и Джакарта.

В индивидуалното класиране всички 8 участници спечелиха медали.

Учениците от НПМГ  Явор Йорданов (физика) и Иво Лозанов (химия) завоюваха съответно златен и бронзов медал.

Ръководители на учениците са госпожа Жана Кюркчиева и господин Наско Стаменов.

Специални благодарности на господин Стаменов, който сам подготви и реализира експерименталния кръг по химия.

Успехи на ученици от НПМГ в две математически състезания  тази есен

   Още в първия ден от връщането на учениците в класните стаи, пристигнаха и медалите от проведения есенен кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“, а те не са никак малко – общо 42 медала , спечелени от 73 наши участници. Най-радостни бяха, разбира се , петокласниците, които можете да видите на снимките.

А ето и резултатите по класове:

V клас – 37 участници – 32 медала, от тях – 6 бронзови, 17 сребърни, 9 златни;

VIII клас – 22 участници – 4 бронзови и 1 сребърен медала;  

IX клас – 5 участници – 3 бронзови медала;

X клас – 4 участници;  

XI клас – 5 участници – 1 сребърен и 1 златен медал.

Златните медали спечелиха: Велина Тодорова, Виктор Кукурешков, Дарина Александрова, Елица Димова, Ливия Лютова, Калоян Каракачанов, Сава Славков, Селена Бухова, Теодора Гончева и Рами Хенауи.

В есенния кръг на „Математика без граници“ са участвали над 18 200 ученици от 23 страни. Участниците от  V клас са 1625, от VIII клас – 359, а от IX- XII клас – 443.

  Отмина и Софийският математически турнир за ученици от II до VII клас, който се проведе онлайн на 6 ноември. Оттам можем да се похвалим с двама ученици от V клас, които постигнаха максималния резултат за състезанието – това са Калоян Каракачанов и Кристиян Кирков от V-Б клас, а Борислава и Таня Бачовски от V-А клас получиха удостоверения за отлично представяне, при общо 252 участници в турнира от V клас в страната.

  Пожелаваме успехи и в следващите състезания!

Два проекта на ученици от НПМГ спечелиха първа награда в секция “Биология, биомедицина, биоразнообразие и химия“ на VIII ученическа научна сесия на Ученическия институт на БАН:

  1. „Уред за възпроизвеждане на организми и култури (Инкубатор)”, разработен от Спас Власаков (12з клас) с научен ръководител д-р Галя Петрова и
  2. „Експериментално определяне на специфичен топлинен капацитет като функция на температурата на водни разтвори на LiCl” в съавторство от Иво Лозанов и Явор Йорданов (12з клас) и научен ръководител д-р Людмил Йовков.

Да им пожелаем още много успехи и занапред!

https://npmg.org/wp-content/uploads/2021/12/УчИ-БАН21_Грамоти_ученици_наградени_Page_03.jpg

https://npmg.org/wp-content/uploads/2021/12/УчИ-БАН21_Грамоти_ученици_наградени_Page_56.jpg

https://npmg.org/wp-content/uploads/2021/12/УчИ-БАН21_Грамоти_ученици_наградени_Page_57.jpg

ЗЛАТЕН МЕДАЛ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АСТРОНОМИЯ

Приключи 14-та международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе дистанционно. Явор Мирославов Йорданов от 12 з клас се представи блестящо и завоюва златен медал. Поздравления и пожелания за бъдещи успехи!

За учебната 2019/2020 година

Учениците на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов” се представят отлично на национални и международни олимпиади, състезания и научни конференции в областта на природо-математическите дисциплини, хуманитарните науки, изкуствата и спорта.

Последни постижения:

В периода 07-09.08.2020г. в гр. Варна се проведе Държавното лично-отборно
първенство по плуване за юноши и девойки старша възраст (15-17-годишни). В надпреварата взеха участие близо 300 състезатели от 42 клуба от цялата страна.

Виктор Христов, ученик в ІХ и клас на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в съревнование с две години по-големите момчета, с много воля и отлични плувания извоюва 3 медала:

сребърен на 200 метра бътерфлай
сребърен на 400 м съчетано плуване
бронзов на 200 м съчетано плуване.


Лауреати и първенци на националните кръгове на олимпиадите за учебната 2019/2020 година:


Постижения на учениците от НПМГ на националните кръгове на олимпиадите за учебната 2019/2020 година:


Част от нашите умни и талантливи участници на Нaционалната олимпиада по ИТ на сайта на СУ “Св. Кл. Охридски”


Ученици от НПМГ, класирани на 18-тия пореден Празник на химията 2020

Класиране в категория постер V – VIII клас – klasyrane_poster_5-8_1

Класиране в категория презентация IX – XII клас – klasyrane_prezentacyja_9-12

Проектите на учениците може да разгледате тук:

Silvena Burova_NPMG

Siyana Petrova_NPMG

Niya Lefterova_NPMG

Petar Stankov_NPMG

Ivaylo Petrov

Поздравления на учениците и техните преподаватели – Галя Петрова и Нина Илиева! 

Ученици от НПМГ, класирани

за НАЦИОНАЛЕН кръг на олимпиадата по физика

                       име

   клас

1

Константин Пламенов Кръстев

8

2

Даниел Любомиров Иванов

8

3

Мира Ивайлова Генчева

8

4

Димитър Венциславов Василев

9

5

Иво Ивов Лозанов

10

6

Явор Мирославов Йорданов

10

7

Димитър Стефанов Димитров

10

8

Трифон Божидаров Ефтов

11

9

Руси Ивайлов Шишманов

11

10

Петър Божидаров Тодоров

12

11

Илия Игнатов Стоянов

12

12

Ириней Белянов Василев

12


Петербургска олимпиада по астрономия

Провежда се в три кръга:
– Задочен
– Теоретичен
– Практически
Олимпиадата е международна с много висок рейтинг. В последните два кръга децата решават по едно и също време задачите. След изтичането на времето работите им се сканират и се изпращат на комисията в Русия. Тя проверява и определя класирането.

Явор Йорданов получи Диплом втора степен!

Браво!

Ти си гордост за НПМГ!


Всерусийска онлайн олимпиада по астрономия и астрофизика

Тази олимпиада се провежда за първи път. Отново е в три кръга:
– Тест
– Теоретичен
– Практически
На втори кръг отиват учениците, успешно преминали теста. Оценяването и класирането отново става от руска комисия.

Владимир Миланов получи Диплом втора степен!

Явор Йорданов  получи Диплом трета степен!

Браво!

Гордеем се с Вас!


В периода от 12.03.2020 до 18.03.2020 г.  се проведе „V-та Кавказка олимпиада по математика“ в гр. Майкоп, Република Адигея, Руска Федерация. Поради усложнената епидемиологична обстановка  в световен мащаб, свързана с коронавируса, за първи път организаторите решиха олимпиадата да се проведе дистанционно.

В олимпиадата взеха участие над 140 ученици от над 11 държави.

България беше представена от отбора на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в състав:

Младша възрастова група:

Георги Георгиев

Рами Хенауи

Старша възрастова група

Габриела Цветкова

Александър Милчев

Учениците от НПМГ завоюваха два бронзови  медала. Медалистите са Рами Хенауи и Александър Милчев.

Учителите по математика на учениците са Недялка Димитрова, Анелия Гочева, Мариана Кьосева и Атанас Сталев.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ, КОЛЕГИ!

ПОЗДРАВЛЕНИЯ, УЧЕНИЦИ!


Национално състезание „ТУРНИР НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ“

7 – 9 февруари 2020 г., гр. Кюстендил

 Окончателно класиране на отборите:

Място

Отбор

Училище

Град

1

Малък взрив

Американски колеж

София

2

Гиртеб

СМГ „Паисий Хилендарски“

ПЧМГ

София

2

Не Прави Моята Грешка

НПМГ „Акад. Любомир

Чакалов“

София

2

Мистерио

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

ГПЧЕ „Симеон Радев“

Радомир

Перник

 

Отборът на НПМГ (Христа-11в, Трифон 11в, Петър 12в) се класираха на второ място в Националното състезание „Турнир на маладите физици“. Техен Ментор беше Цанимир Александров.

Браво на екипа!

Пожелаваме още успехи!


Медали от Жаутиковска олимпиада в Казахстан

На 14.01.2020 г. на софийското летище кацна отбора на НПМГ от Международната Жаутиковска олимпиада в Казахстан.

Отборът на НПМГ беше в състав:

Математика – Матей Петков, Александър Милчев и Руси Шишманов
Информатика – Петър Петров и Георги Балджиев
Физика – Ириней Василев и Явор Йорданов

Носители на медали са:
Явор Йорданов – бронзов медал по Физика, с учител г-жа Жана Кюркчиева
Александър Милчев и Матей Петков – бронзови медали по Математика, с учител г-жа Недялка Димитрова

Учениците се представиха с медали и в състезание по баскетбол!
Поздравяваме учениците и техните учители за успеха!


На 6.12.2019г. отборът на НПМГ по футбол /юноши 11-12 клас/ спечели първо място на Районното първенство по футбол от “Ученически игри” 2019/2020 година!

Браво!


Стипендии „CLUB CIO”

За осми път Клубът на ИТ мениджърите в България раздаде стипендии „CLUB CIO” на ученици с постижения в областта на точните науки и потенциал в сферата на информационните технологии. Учениците Матей Костадинов Петков 12 а и Явор Мирославов Йорданов от 10 з са сред избраните за тази година. Стипендиите целят да насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на ИТ за целите на бизнеса.


Международното състезание „Математика без граници“

На 28.10.2019 г. в НПМГ се проведе есенния кръг на международното състезание „Математика без граници“. От НПМГ имаше участници в горните две възрастови групи – 8 клас и 9-12 клас. От 8ми клас участваха 7 ученици, като Пламен Донев от 8б клас спечели сребърен медал, а Владислав Тулилов от 8а клас – бронзов. В групата 9-12 клас участваха 35 ученици, като Руси Шишманов от 11в, Петър Петров от 12б, Габриела Цветкова от 11б, Рами Хенауи от 9а, Любо Дилов от 9а, Ивайло Петров от 9б и Велизар Миланов от 11а спечелиха бронзови медали.


STAR и МЛАД #10: Недялка Димитрова и Матей Петков

В съвместната рубрика на Дарик радио и Vivacom “STAR и млад” ви предствяме  Недялка Димитрова, учител в Националната природо-математическа гимназия, и Матей Петков – 12-класник в НПМГ и златен медалист от Олимпиадата по математическа лингвистика в Южна Корея.

https://darikradio.bg/star-i-mlad-10-nedalka-dimitrova-i-matei-petkov.html


Национално есенно състезание по физика

В периода 08-10.11.2019 г. в гр. Велико Търново се проведе Национално есенно състезание по физика. Учениците от НПМГ завоюваха бронзов медал, две първи, три втори и една трета награда. Явор Йорданов от 10 З клас завоюва бронзовия медал на специална тема.


Световно първенство по карате Карлови Вари, Чехия!

Категория 16-17 г. КАТА.
Иван Георгиев Лозанов – 10е клас, първо място, златен медал
 

Национално състезание по чужди езици и комуникативни умения „Аз мога –м тук и сега“

На петото Национално състезание по чужди езици и комуникативни умения „Аз мога –м тук и сега“, проведено от 8 до 10 ноември в град Девин, учениците на НПМГ отново показаха, че знаят и могат, като завоюваха златен и сребърен медал в най-оспорваната категория 9-10 клас. За втора поредна година Анна Павлова от 10ж клас зае второто място, а Явор Апостолов от 10а зае първото. Останалите ни ученици също се представиха достойно: Мартина Димитрова от 10в стана четвърта, а Йова Митова от 10и – пета. В категорията 11-12 клас и тримата ни участници попаднаха сред най-добрите: пето място за Васил Антонов от 12а и девето за Асен Лагадинов от 11в. С всяка изминала година състезанието става все по-популярно, броят на участниците се увеличава и конкуренцията е сериозна. Гордеем се с нашите ученици и им пожелаваме още много успехи.


….